Wie jong is, stemt voor onderwijs - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 29 november 2020
kalender

Wie jong is, stemt voor onderwijs

Met dank overgenomen van Ch.P. (Tof) Thissen i, gepubliceerd op maandag 31 januari 2011.
Wie jong is, stemt voor onderwijs
Bron: Groenlinks

Wie jong is, stemt voor investeringen in het onderwijs, want dat bevordert de kwaliteit van de samenleving en de emancipatie van mensen. Dat schrijft senator Tof Thissen in een opiniestuk in de Volkskrant van 29 januari 2011.

Je zult maar jong zijn en ambitie hebben om te gaan studeren. Om je te bekwamen in de wetenschap. Lol te beleven aan kennis. Om je te verdiepen in wijze boeken en te leren van wijze leraren. Omdat je ervan droomt dat cruciale medicijn tegen leukemie uit te vinden, of die benzineloze auto, of het allerlekkerste ijsje zonder dat we er dik van worden.

Als je jong bent en dat allemaal wilt dan heb je steeds vaker iets uit te leggen. Want van dit kabinet mag je niet langer studeren, tenzij tegen fors hogere eigen kosten.

Je zult maar jong zijn en je willen bekwamen in feitenonderzoek, dan kom je talrijke media tegen die niet meer de moeite nemen om aan fatsoenlijke onderzoeksjournalistiek te doen.

Die het volk al jaren opleiden om te spreken in oneliners en in soundbytes. Die politici opjagen om van dag tot dag standpunten te produceren.

Die politici flauw noemen als deze zeggen dat ze eerst eens even willen nadenken, de feiten willen onderzoeken.

Het volk, zeggen de media, wil nú een antwoord. Inhoud doet er niet toe, als het maar gevat is en bijdraagt aan een lekker gevecht van meningen.

Je zult maar jong zijn en dolgraag willen gaan studeren, dan hoor je van de snelst groeiende partij in ons land, de populisten, dat kennis verdacht is, dat kunst een hobby is, die niet door de staat hoeft te worden ondersteund en dat er best flink kan worden bezuinigd op het academisch onderwijs en onderzoek.

Je zult maar jong zijn en student en je willen verdiepen in aanpalende studies, omdat ze jou verrijken, omdat je daarmee straks iets terug wilt doen voor de samenleving, omdat een samenleving ook generalisten nodig heeft die het overzicht bewaren. Dan stuit je op barrières van maximale beurstijd en inschrijftijd en druk om snel af te studeren. Anders krijgt jouw universiteit minder financiering en dan vervoegt de prof zich wellicht bij je met een cadeaudiploma. Omdat de regering uitnodigt tot perversiteit die ze zegt te willen bestrijden.

Je zult maar jong zijn in dit land... dan wordt het tijd op die partijen te stemmen die werkelijk willen investeren in al het onderwijs, het beroeps,- het primaire , het voortgezette en het hogere en academische onderwijs en onderzoek.

Omdat het de kwaliteit van het leven en de samenleving voortstuwt en essentieel is voor de emancipatie van mensen.

Daarom GroenLinks: kies voor de toekomst!