18 januari 2011

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op dinsdag 18 januari 2011.

Stel: je bent Kamerlid voor de Partij voor de Dieren en je wilt heel graag de regering ter verantwoording roepen over het (ontbrekende) beleid voor de bescherming van dieren. 

Over de koeien, kippen en varkens in de bio-industrie. 

Over konijnen, herten, waterbuffels en struisvogels in de verborgen bio-industrie.

Over de 400.000 paarden en pony's in ons land die nog steeds door geen enkele regel beschermd worden tegen eenzame opsluiting en wrede trainingsmethoden.

Over rashonden en andere dieren die worden doorgefokt op extreme uiterlijkheden waardoor ze hun leven lang pijn lijden.

Over malafide fokkers en impulsaankopen van dieren in tuincentra, dierenwinkels en op internet.

Over de opvangcentra voor in het wild levende dieren in nood, die wel aan nieuwe eisen moeten voldoen maar daar geen enkele steun voor krijgen van de overheid en daardoor dreigen te moeten sluiten (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld varkenshouders die wel vergoedingen krijgen voor aanpassingen aan nieuwe regels).

Over asielen en particuliere opvangcentra voor gezelschapsdieren, die het resultaat van het ongecontroleerde wegwerpgedrag ten opzichte van dieren iedere dag weer voor hun kiezen krijgen. 

Over de neusberen, wallaby's en krokodillen die natuurlijk helemaal niet geschikt zijn voor een leven in een Nederlandse tuin of huiskamer, maar toch gewoon gehouden mogen worden.

Over de olifanten, giraffen, tijgers, leeuwen en apen die  in circussen het publiek moeten vermaken ten koste van hun eigen welzijn.

Over de flamingo's, slangen en krokodillen die je kunt inhuren ter decoratie van je dancefeest of gewoon in je restaurant te houden ter vermaak van je klanten (hoef je niet eens een vergunning voor te hebben)

Over dierentuinen die helemaal geen educatieve rol blijken te vervullen en over de minister die zegt dat ze dat eigenlijk wel prima vindt

Over de barbaarse omstandigheden waaronder vissen nog altijd worden gedood en het schokkende gebrek aan bescherming in de kweekvisindustrie

En over de rapporten en adviezen die de afgelopen anderhalf jaar zijn verschenen die de regering erop wijzen dat er veel beter beleid moet komen voor dierenwelzijn

Nou, dan heb je stof genoeg voor een paar debatten met de verantwoordelijk bewindspersoon zou je denken, met staatssecretaris Bleker dus. De rest van de Kamer had echter niet veel zin om tijd vrij te maken voor deze dierenwelzijnsonderwerpen. Dus werden geplande debatten (dierenwelzijn, opvang, paardenhouderij) een jaar lang vooruit geschoven, steeds opnieuw uitgesteld en uiteindelijk zels samengevoegd. Dat laatste was een voorstel van GroenLinks. Commissievoorzitter Boris van der Ham (D'66) vond ook dat we 'niet over ieder dier een apart debat moeten gaan voeren'. De PVV liet niks van zorgen en stemde dus zwijgend in.

Zo werkt het in Den Haag: de politieke strijd begint al bij de vaststelling van de agenda in de achterafzaaltjes van de procedurevergaderingen. Uitkomst van deze slag: er komt één debat voor 25 dierenwelzijnsonderwerpen, waaronder een stuk of wat dikke rapporten. Spreektijd per fractie: minuut of 6,7. Dan kun je, als je snel spreekt, net over elk onderwerp iets zeggen en misschien een paar vragen stellen. Niet te doen, zou een Kamermeerderheid bij andere onderwerpen concluderen. Maar dit gaat over dieren....

Hoe dan ook: wij geven ons niet zomaar gewonnen en hebben een zogenaamd 'Schriftelijk Overleg' aangevraagd. Voor deze vorm wordt soms gekozen als het inplannen van een normaal debat niet handig of niet mogelijk is, maar kan ook gebruikt worden ter voorbereiding op een normaal debat dat nog moet plaatsvinden. Dat laatste is hier het geval. En dit is het resultaat: Verslag schriftelijke inbreng Dierhouderij.

Onze bijdrage begint op pagina 14 (en eindigt op pagina 62...). Laat ik jullie nu verder met rust, want je hebt heel wat te lezen ;)

Tot gauw! Esther

PS: heb laatst een biologische taart gebracht bij dierenspeciaalzaak in Roosmalen die in navolging van twee Haagse dierenwinkels heeft besloten te stoppen met de verkoop van konijnen en knaagdieren. Er is verandering op  komst! 

Nogmaals van harte gefeliciteerd met deze diervriendelijke beslissing Chantal!