Curaçao

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 6 april 2011
aanwezigen C.A. (Cynthia) Ortega-Martijn i, A. (Albert) Heijn, D. (Duco) Hoogland i e.a.
organisatie Het portaal

Het collectief verzwegen verleden van de Nederlandse oud-kolonie

Deze documentaire van Sarah Vos en Sander Snoep duikt onder in de Hollandse gemeenschap op de voormalige Nederlandse kolonie Curaçao. De Nederlanders lijken op het eerste gezicht weinig op te hebben met het eiland. Ze ontmoeten elkaar op feestjes en tijdens het golfen op de besloten resorts van Nederlandse projectontwikkelaars.

De zwarte en witte eilandbewoners op Curaçao spreken elkaar nauwelijks. Hun noodzakelijke omgang blijkt uiterst stroef en gespannen. En bovenal zwijgzaam. Totdat een manager van de lokale Albert Heijn-vestiging zijn zwarte personeel en het witte management op een cursus stuurt met als motto "Waarom wil een Antilliaan geen leiding geven?"

In de film wordt langzaam duidelijk dat de Nederlanders nauwelijks notie blijken te hebben van hun eigen aandeel in de geschiedenis op het eiland. En al helemaal niet van de verstrekkende gevolgen daarvan op de huidige samenleving. De film Curaçao legt daarmee de onaangename kanten bloot van het karakter van een handelsvolk dat altijd denkt als enige het juiste voorbeeld te geven.Naar aanleiding van de film organiseren Het Portaal en Filmhuis Den Haag een film- en debatavond.

Duco Hoogland, politicoloog, praat met het publiek na over 'Curaçao' en bevraagt speciale gasten, waar onder in ieder geval de filmmaker(s) Sander Snoep en/of Sarah Vos, Tweede Kamerlid voor de CU, Cynthia Ortega-Martijn, publieksvoorlichter bij de ROTEB, Roderick Andrea en ondernemer bij 't Sorgh & Huis, Giovanni Franken. Samen met de aanwezigen zoekt Duco Hoogland, met de film als aanleiding, naar het Nederlandse zelfbeeld ten aanzien van ons koloniale verleden, maar ook naar dat van de Curaçaoënaar. Vragen zijn verder onder meer: 1) hoe kan het zijn dat de geschiedenis van Curaçao bij Nederlanders grotendeels onbekend is? 2) de film toont twee verschillende manieren van omgang, die van de Nederlander en die van de Curaçaoënaar. Dit leidt ondanks al die jaren ‘samen’ nog tot veel wederzijds onbegrip. Wat zijn de ingrediënten van dit onbegrip en valt dit onbegrip (nog) op te lossen? 3) Hoe kan Curaçao verder komen?

Film en debat vinden plaats in Filmhuis Den Haag, op woensdag 6 april 2011. De avond start om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij Filmhuis Den Haag.

Deelname: debat gratis / film € 8 (standaadkortingen van toepassing)

Reserveren: via Filmhuis Den Haag 070 365 60 30


1.

Meer over...