De postmarkt moet eerlijker!

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op vrijdag 14 januari 2011.
De postmarkt moet eerlijker!
Bron: Partij van de Arbeid

Flickr /Pieter Musterd

De postmarkt lijkt een stap dichterbij een goede afloop. Ruud Vreeman, die de problemen in de sector onderzocht, heeft twee oplossingen voorgesteld die in het oog sprongen. Ten eerste moeten postbedrijven en hun werknemers zo snel mogelijk weer om de tafel om zelf tot een eerlijke CAO te komen. Daarnaast opperde hij dat de sociale partners een 'arbeidsovereenkomstenfonds' oprichten. De staatssecretaris heeft op mijn verzoek beloofd voor het eind van deze maand te laten weten hoe het gaat met de oprichting van dit fonds.

Vreeman kwam vlak voor oudjaar met een stevig rapport, waarin alle belangrijke problemen en knelpunten werden opgesomd en, belangrijker, concrete oplossingen werden voorgesteld. Het rapport en de beoogde oplossingen zijn gelukkig goed ontvangen door de vakbonden en de postbedrijven. Het voorstel is de postbedrijven zo snel mogelijk weer aan tafel te krijgen met hun werknemers, zodat er een eerlijke CAO komt. Als dat niet heel snel gebeurt, wat mij betreft nog sneller dan voor de nu geprikte datum van 1 april 2011, grijpt het kabinet het stuur en worden arbeidsovereenkomsten met harde hand afgedwongen. Dat moeten we voorkomen.

Ook moet er een zogeheten arbeidsovereenkomstenfonds komen, opgezet door de sociale partners. Dit fonds zorgt er, door herverdeling van geld, voor dat arbeidscontracten steeds aantrekkelijker moeten worden voor de postbedrijven. Het idee is dat alle postbedrijven bijdragen aan dit fonds en het geld ten goede komt aan de postbezorgers. Ik vind het goed dat de hoogte van de bijdrage afhankelijk is van het aantal postbezorgers met een arbeidscontract. Zo worden postbedrijven gemotiveerd om bezorgers een arbeidscontract aan te bieden. Ik wil voor 1 februari weten of, en hoe, dit fonds er precies uit gaat zien en de staatssecretaris heeft me de toezegging gegeven dat hij de Kamer voor die datum informeert.

Ik denk dat we zo echt een ommekeer kunnen maken op de postmarkt: weg van de prijsdumping, richting eerlijke beloningen voor eerlijk werk. Ik vind wel dat het kabinet gas moet geven; de werknemers op de postmarkt staan al te lang onder druk. Nu moet er vaart worden gemaakt met het uitvoeren van de maatregelen!

Naast deze oplossingen gebeurde er gisteren, naar aanleiding van Vreemans rapport, nog iets belangrijks: de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft toegezegd om nog dit jaar met een uitgebreide analyse te komen van de positie van de zogeheten 'ovo' in Nederland. Ovo’s (overeenkomsten van opdracht) zijn contracten die normaal gesproken vaak worden gebruikt door advocaten en notarissen, maar de laatste tijd steeds vaker opduiken aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Een voorbeeld is de postbezorger, die vroeger een normaal arbeidscontract had, maar tegenwoordig vaak op 'stukloon' werkt. Dat vind ik fout. Omdat het een slechter loon betekent, minder zekerheid en minder bescherming.

Samen met GroenLinks zal ik er bij de minister op blijven aandringen dat hij de ovo zo snel mogelijk laat verdwijnen voor alle functies voor mensen die geen ondernemer zijn.