Boekpresentatie ‘Integratie en de Metropool - perspectieven voor 2040’, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 16 februari 2011 14:30
plaats Den Haag
locatie Strijkijzer, Hofwijckstraat 8 Toon locatie
aanwezigen L.C. (Elco) Brinkman i, E.M. (Liesbeth) van der Pol, E.M. (Esther-Mirjam) Sent i e.a.
organisatie FORUM - Instituut voor Multiculturele Vraagstukken (FORUM)

Kunnen veelgebruikte ethnisch-culturele perspectieven nog oplossingen bieden voor toekomstige integratievraagstukken? Vanuit welk frame kan het integratiedebat het best gevoerd worden om een consistent antwoord te kunnen bieden op toekomstige ontwikkelingen? Hoe ziet integratie er in 2040 uit en welke rol zal de Randstad als Metropool spelen? Boekpresentatie en betoog over duurzame perspectieven voor Integratie en de Metropool.

Het integratievraagstuk wordt in het publiek-maatschappelijke debat vaak vanuit een etnisch-cultureel perspectief benaderd. Kijkend naar de economische en demografische ontwikkeling in Nederland zien we dat de nadruk meer en meer op de Randstad komt te liggen. Daarbij komt dat (kinderen van) migranten juist in die gebieden wonen of zich vestigen. Dit in acht nemend is het de vraag of het etnisch-culturele perspectief oplossingen kan bieden voor de vraagstukken die zich nu, en in het bijzonder in de toekomst, zullen aandienen. Vraagstukken die economische groei en kwesties als innovatie, zorg, onderwijs en stedelijke inrichting met elkaar verbinden. Vanuit welk frame kan het integratiedebat het best gevoerd worden om een consistent antwoord te kunnen bieden op toekomstige ontwikkelingen? Hoe ziet integratie er in 2040 uit en welke rol zal de Randstad als Metropool spelen?

FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken heeft een aantal gerenommeerde auteurs met uiteenlopende achtergronden gevraagd om vanuit hun vakgebied na te denken over deze vragen. Met deze caleidoscopische blik tracht ‘Integratie en de Metropool - perspectieven voor 2040’ vraagstukken, die zich steeds dringender aandienen, duurzaam te benaderen. Het is een fascinerende denkoefening geworden; een zoektocht naar een alternatieve repliek die breed geschakeerd en toekomstbestendig is. Deze denkoefening zetten wij voort in het programma van de boekpresentatie.

Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland en daarnaast betrokken bij vele maatschappelijke organisaties, waaronder het Rode Kruis en VNO-NCW. Topeconome en innovatief denker Esther Mirjam Sent neemt ons vervolgens in een vlammend betoog mee over de grenzen van onze huidige samenleving heen, en werpt een blik op Nederland in 2040. We sluiten de middag af met een debat waarin Esther Mirjam Sent, een aantal auteurs en het publiek met elkaar in gesprek gaan over stellingen uit het boek.

 

Programma boekpresentatie

14.30 uur

Ontvangst

15.00

Welkom

Sadik Harchaoui en Renée Frissen

FORUM, Instituut voor Multiculturele Vraagstukken

15.15

Openingswoord

Elco Brinkman

Voorzitter Bouwend Nederland

15.30

Key note speaker

Esther Mirjam Sent

Radboud Universiteit Nijmegen en Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling

15.50

Intermezzo

16.00

Paneldiscussie

Esther Mirjam Sent

Cihan Bugdaci

Directeur Gentlemen Real Estate & Architecture

René Foqué

Rechtsfilosoof, Katholieke Universiteit Leuven en Erasmus Universiteit Rotterdam.

Liesbeth van der Pol (ovb)

Rijksbouwmeester en architect Dok architecten

16.30 - 17.30

Borrel

Sprekers

Sadik Harchaoui

Voorzitter van de Raad van Bestuur van FORUM. Daarnaast is hij voorzitter van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO). Hij heeft zitting in het bestuur van o.a. het Nederlandse Rode Kruis en het Prins Claus Fonds. Hij was lid van de commissie veiligheid & persoonlijke levenssfeer.

Elco Brinkman

Voorzitter van Bouwend Nederland, voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis en vice-voorzitter van VNO/NCW. Hij is lid geweest van de Tweede Kamer, fractievoorzitter van het CDA en minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Hij heeft zowel politicologie als staatsrecht gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Esther Mirjam Sent

Hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij is tevens raadslid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) en mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics. Hiervoor doceerde zij aan de University of Notre Dame in de Verenigde Staten en is zij visiting fellow geweest aan de London School of Economics en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Cihan Bugdaci

Adviseur, ontwerper en creatief directeur van Gentlemen Real Estate & Architecture.

René Foqué

Hoogleraar in de rechtsfilosofie en de rechtstheorie aan de Katholieke Universiteit Leuven en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Liesbeth van der Pol

Architect. Zij is sinds 2008 werkzaam als Rijksbouwmeester en daarnaast verbonden aan Dok architecten als ontwerpend partner.

Datum en plaats

Woensdag 16 februari 2011

14.30 uur

Strijkijzer

Hofwijckstraat 8

Den Haag

(direct naast Station Den Haag Holland Spoor)

Programma downloaden

boekpresentatie Integratie en de Metropool

Aanmelding

U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 31 januari; klik hier voor aanmelding voor deelname>

Deelname is gratis, maar niet vrijblijvend. U kunt zich tot en met 1 februari 2011 per e-mail afmelden voor de conferentie via events@forum.nl. Daarna bedragen de administratiekosten € 25,-. Vervanging sturen is altijd mogelijk, eveneens via events@forum.nl.

Nadere informatie

Marieke van der Zanden

e-mail: m.vanderzanden@forum.nl

tel.: 030 2974 286

Pers

Voor persaangelegenheden kunt u contact opnemen met:

dhr. Deniz Arslan

e-mai: d.arslan@ forum.nl

tel.: 030 2974 329.


1.

Meer over...