Wij vieren de vrijheid

Met dank overgenomen van C.N. (Niels) van den Berge i, gepubliceerd op woensdag 5 mei 2010.

Vandaag vieren we de vrijheid. Voor mij is 5 mei een dag om dankbaar te zijn. Dankbaar voor het feit dat ik altijd in vrijheid heb mogen leven en de keuzes heb kunnen maken, die ik wilde maken. Het is ook een dag om stil te staan bij de momenten in de Nederlandse geschiedenis, waarop dat anders was. En een dag om stil te staan bij al die mensen die vandaag, op dit moment, in onvrijheid leven. Natuurlijk doe ik dat de rest van het jaar ook wel, maar op 5 mei toch nog net iets meer en bewuster.

De eerste keer dat ik onvrijheid aan den lijve ondervond, was toen ik als vrijwilliger Engelse les gaf in een Palestijns vluchtelingenkamp. De Palestijnse kinderen die de zee nog nooit gezien hadden, ook al is die vlakbij. De volwassenen die al hun leven lang opgesloten zitten in een vluchtelingenkamp met een tekort aan water en andere voorzieningen, zonder werk. Ik had het geluk dat ik na een tijdje weer terug kon naar mijn luxe, Westerse leven. Voor mij was de onvrijheid dus relatief en tijdelijk. Voor hen niet. Vandaag denk ik dan ook aan mijn Palestijnse vrienden.

Net zo goed denk ik aan de mensen die aan de andere kant van de muur leven. Aan de Israëli’s. Zij mogen dan wel mooie huizen en voldoende drinkwater hebben, echt vrij kunnen ze zich vaak ook niet voelen. Ze leven in voortdurende angst voor aanslagen. Als je in de grensstreek een publieke gelegenheid ingaat dan word je vaak gefouilleerd en worden je tassen gecheckt. Zelfs als je een eenvoudige kroeg binnengaat. In zo’n omgeving zou ik mezelf ook onvrij voelen.

Wij vieren vandaag onze vrijheid. Ik hoop dat de Palestijnen, Israëli’s en alle andere mensen die nu nog in onvrijheid leven, ook ooit de vrijheid kunnen vieren. Hoe eerder, hoe beter. Elke dag dat er mensen in onvrijheid moeten leven is er één te veel. Naast denken over vrijheid zal ik vandaag ook feesten. 65 jaar vrede in Nederland. Dat is een groot feest waard. Maar niet zonder erbij stil te staan dat er nog heel veel plaatsen op de wereld zijn waar ze slechts kunnen dromen van een vredesfeest.