Boerenzoon zoekt toekomst

Met dank overgenomen van C.N. (Niels) van den Berge i, gepubliceerd op zondag 23 mei 2010.

Morgen is het dan eindelijk zo ver. Dan vertrek ik vanuit Middelburg met mijn tractor om op zoek te gaan naar de boeren van de toekomst. Een week lang reis ik met mijn GroenLinks-tractor door het land. Vanuit Middelburg reis ik via Wageningen, Epe, Wijthmen, Swifterbant, Hilversum en het Groene Hart weer terug naar Zeeland. Daar zal ik mijn reis eindigen in Tholen, waar ik ben opgegroeid.

Tijdens mijn jeugd in Tholen heb ik veel uurtjes doorgebracht op het fruitbedrijf van mijn vader. Tussen de aarbeien, frambozen, bramen en rode bessen heb ik in de praktijk gezien wat ervoor nodig is om onze voedselproductie te vergroenen. Mijn vader en ik experimenteerden veel met nieuwe biologische productiemethodes.

Het was altijd fascinerend. We zetten roofmijten uit, zodat we niet meer met chemische middelen hoefden te spuiten tegen schadelijke spint. We hadden kippen in de kas, die schadelijke insecten opvraten. Ik spreek over experimenteren omdat veel van de biologische methodes die we gebruikten, nog vrij nieuw waren. De uitkomst was dus vaak ongewis. Dat maakte het spannend en heel mooi als het lukte.

Ik ben een boerenzoon, maar ik ben ook een politicus. Ik wil de Tweede Kamer in om daar te knokken voor toekomstbestendige landbouw. Nederland kan niet zonder boeren. Zij zijn essentieel voor onze voedselproductie en voor het beheer van landschap en natuur. Maar uiteindelijk is alleen een groene en diervriendelijke landbouw levensvatbaar.

GroenLinks wil investeren in duurzame landbouw. Wij stellen voor om boeren te betalen voor het beheer van landschap en natuur en voor hun prestaties op het gebied van milieu en dierenwelzijn. In ons verkiezingsprogramma trekken we veel extra geld uit voor zogenaamde omschakelsubsidies. Dat zijn subsidies die boeren helpen om over te schakelen van gangbare naar biologische landbouw. Tot slot is het belangrijk dat boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Dat is nu vaak niet het geval. Te veel geld blijft aan de strijkstok van de tussenhandel hangen.

Ik ga de boeren die voorop lopen de komende weken bezoeken. Ik ga ze een groen hart onder de riem steken en ik wil graag van ze horen wat zij van de politiek verwachten. Het wordt ongetwijfeld een geweldige week. Ik ga onderweg in elk geval twitteren. Ik zal ook proberen regelmatig te bloggen. Of dat lukt hangt onder meer af van de kwaliteit van mijn mobiele internetverbinding. Ik ga jullie hoe dan ook op de hoogte houden

:-)

Lees ook het bericht over mijn tractortoer op de GroenLinks-website.