De laatste dag

Met dank overgenomen van C.N. (Niels) van den Berge i, gepubliceerd op zaterdag 29 mei 2010.

Vandaag was alweer de laatste dag van mijn tractortoer. Helaas, want ik heb er met volle teugen van genoten. Ik ben de boeren die ik heb bezocht erg dankbaar voor hun gastvrijheid. Ik heb veel ideeën opgedaan. Ik hoop op 9 juni gekozen te worden, zodat ik me als GroenLinks Tweede Kamerlid voor de toekomst van boeren in kan gaan zetten.

Ik sloot mijn toer vandaag in het bijzijn van familie, kennissen en lokale pers af op de Markt in Tholen. Voor het zover was ben ik vanochtend eerst nog naar boerderij Ter Linde in Oostkapelle gegaan. Ter Linde maakt deel uit van Loverendale. Al sinds 1926 wordt er biologische landbouw bedreven op de boerderijen van Loverendale. Een landbouwbedrijf met een zeer rijke historie dus. Een mooie boerderij om mijn toer mee af te sluiten.

De afgelopen dagen heb ik veel boeren van de toekomst gezien. Boeren die nu al op hun eigen manier werk maken van de landbouw van de toekomst. Zij verdienen alle steun van de politiek. Nu krijgen ze die vaak nog niet. Sterker nog, ze worden in veel gevallen zelfs tegengewerkt. Dat gebeurt natuurlijk niet bewust, maar is het gevolg van slecht landbouwbeleid.

Het is zaak om de landbouw de komende jaren te vergroenen. Alleen dan hebben boeren toekomst in Nederland. Dat vraagt om een aantal belangrijke veranderingen. Hieronder de belangrijkste op een rijtje.

-Boeren moeten een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. Nu is dat vaak niet het geval.

-Boeren moeten betaald worden voor natuur- en landschapsbeheer en voor hun prestaties op het gebied van milieu en dierenwelzijn.

-Boeren die landbouw combineren met zorgtaken, duurzame energieproductie of andere economische activiteiten, moeten daarin gesteund worden.

-Er moet extra geld vrij gemaakt worden voor omschakelsubsidies. Boeren die van gangbare landbouw naar duurzamere vormen van landbouw over willen schakelen, dienen daarin gesteund te worden door de politiek.

-De consumptie van biologisch voedsel dient gestimuleerd te worden. Te beginnen met een vrijstelling van de BTW op biologisch voedsel.

Ik wil via deze weg graag iedereen bedanken die me heeft geholpen bij het organiseren van deze toer. Bedankt ook voor alle leuke reacties. Het was erg gaaf om te zien hoe velen van jullie mijn tractortoer via internet hebben gevolgd. Er komt nog een vervolg. Op 4 juni ga ik nog een dag in Drenthe op bezoek bij boeren van de toekomst. Ook dat zal ik weer per tractor doen. Ik houd jullie op de hoogte.