Eigen regie blijft overeind

Met dank overgenomen van T. (Tamara) van Ark i, gepubliceerd op dinsdag 11 januari 2011.

Eigen regie blijft overeind

Het Persoonsgebonden Budget is voor de VVD hét instrument voor mensen die in eigen regie zorg willen en kunnen organiseren. Voor de VVD is hierbij van groot belang dat alle mensen die een volledig pakket aan zorg nodig hebben (zij die een indicatie hebben om naar een instelling te gaan) met een PGB uit de voeten kunnen. Immers, juist als je levensbrede, levenslange zorg nodig hebt, is eigen regie heel belangrijk Het PGB moet toereikend zijn voor de inkoop van zorg die nodig is. We moeten voorkomen dat het PGB een instrument wordt dat slechts nog bereikbaar is voor mensen met een goed gevulde beurs. Vanuit dit perspectief wil de VVD het traject van de wettelijke verankering van het PGB in gaan.

In december heeft in de Tweede Kamer een debat plaats gevonden over het Persoonsgebonden Budget (PGB). Daar hebben de coalitiepartijen CDA, VVD en PVV een motie ingediend om de maatregelen die de budgetgarantie zouden afbouwen uit te stellen. In deze periode van uitstel zal gekeken worden naar alternatieven voor deze maatregel. Na het debat kregen we signalen uit het veld dat er onduidelijkheid was over de bestaande budgetgaranties. Daarom hebben de woordvoerders van de coalitiepartijen eind december schriftelijke vragen gesteld over de uitvoering van de motie. Uit de beantwoording van die vragen door de staatssecretaris blijkt dat de budgetgarantie (de zogenaamde “Bussemakerregeling”) blijft voor iedereen die hem had. Dus ook voor die mensen die volledig afhankelijk zijn van zorg en dit vanuit huis met een PGB regelen. De vrees bestond dat mensen die thuis hun zorg organiseren met een PGB dat valt onder de budgetgarantie, te maken zouden krijgen met een afbouw van hun budget. Die vrees is nu dus van de baan.

Bij de Voorjaarsnota zal meer duidelijkheid komen over alternatieven voor de uitgestelde maatregel en komt er ook zicht op het wettelijk traject van de verankering van het PGB.