Samenwerking in de publieke sector (drie bijeenkomsten), Zwolle

Zwolle, Nederland.
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 20 januari 2011
plaats Zwolle, 's-Hertogenbosch, Rotterdam
aanwezigen R.J.J.M. (Ralph) Pans i e.a.
organisatie Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS) en WagenaarHoes Organisatieadvies

Symposium: Besturing van de samenwerking: ervaringen opgeteld en gedeeld. Organisaties in de publieke sector staan voor complexe uitdagingen. Om de maatschappelijke opgaven te realiseren, zien organisaties in veel gevallen dat ze moeten samenwerken. Maar na het besluit om te gaan samenwerken, begint het pas. Hoe ziet de besturing van het samenwerkings-verband eruit? Hoe houd je grip zonder bestuurlijke drukte? Hoe maak je als bestuurder de complexiteit van het werken in meerdere samenwerkingsverbanden hanteerbaar? Hoeveel samenwerkingsverbanden kun je tegelijkertijd aan? En hoeveel sturingsconcepten zijn nog tegelijkertijd hanteerbaar?

Begin 2011 organiseren wij een symposium over de besturing van samenwerking. We organiseren dit symposium samen met de Vereniging van Gemeentesecretarissen (VGS) en combineren het met een VGS-werkplaats over samenwerking. In het symposium focussen we aan de hand van casuïstiek op deze complexe besturingsvragen.

Het programma van het symposium biedt een afwisseling van beschouwingen, praktijkervaringen en uitwisseling. Het symposium start met een beschouwing door Ralph Pans, voorzitter directieraad VNG, over de bestuurlijke toekomst van Nederland in relatie tot samenwerking, in het licht van het huidige regeerakkoord. Vervolgens geeft een spreker uit het maatschappelijk middenveld zijn visie op de besturing van samenwerking. Tot slot presenteren wij de uitkomsten van ons onderzoek naar ervaringen met besturing van samenwerkingsverbanden. Harry ter Braak, vennoot van WagenaarHoes, treedt op als dagvoorzitter. Ook is er voldoende gelegenheid om met elkaar over dit onderwerp te discussiëren en ervaringen uit te wisselen.

Het symposium vindt plaats op een drietal data en locaties:

  • Donderdag 20 januari 2011 in Golden Tulip Hotel Central in ’s-Hertogenbosch
  • Donderdag 27 januari 2011 in Regardz Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle
  • Woensdag 9 februari 2011 in Hotel New York in Rotterdam

1.

Meer over...