Seminar Klimaatverandering en Mensenrechten, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 11 februari 2011 12:00
plaats Utrecht
locatie Kantoor van ICCO Toon locatie
aanwezigen R.F.M. (Ruud) Lubbers i, S. (Sylvia) Borren, C. (Kees) Flinterman Flinterman, L. (Liesbeth) van Tongeren i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

Locatie: Kantoor van ICCO, Joseph Haydnlaan 2a, Utrecht

Sprekers: Liesbeth van Tongeren

Een jaar na Kopenhagen, een maand na Cancún: de menselijke kant van klimaatverandering

We leven nu één jaar na de klimaattop in Kopenhagen en op de dag van het seminar ruim acht weken na die in Cancún. Kopenhagen had geen echte uitkomst. Althans, zonder de duidelijke afspraken over CO2 reductie waar velen op hoopten. De voorlopige uitkomsten van Cancún lijken meer hoop te bieden op een effectievere mondiale aanpak van klimaatverandering.

Grote groepen mensen moeten nu al dagelijks omgaan met de gevolgen en risico’s van klimaatverandering voor hun fundamentele rechten, zoals die op leven, water, voedsel, gezondheid en eigendom.

Waar staan de aarde en haar bevolking nu op het gebied van klimaatverandering? Welke mensenrechten staan precies ‘op de tocht’? Zouden mensenrechten een basis kunnen vormen voor landen of de internationale gemeenschap om op te treden tegen klimaatverandering? En, hoe kunnen we meer doen, ‘in a spirit of brotherhood’?* Deze en andere vragen staan centraal tijdens het seminar ‘Klimaatverandering en Mensenrechten. Een jaar na Kopenhagen, een maand na Cancún: De Menselijke Kant van Klimaatverandering’.

Key-note speaker: Prof. Ruud Lubbers i - Minister van Staat

‘Klimaat, Mensen, Rechten en Vluchtelingen’

Het seminar wordt afgesloten met een panel debat o.l.v. Prof. Cees Flinterman (UU, UM en VN Comité inzake Burgerrechten en Politieke Rechten), met o.a. Sylvia Borren (Worldconnectors) en Liesbeth van Tongeren (Tweede Kamerlid GroenLinks).

In de plenaire sessie worden de problematiek van klimaatverandering en de verhouding tussen klimaatverandering en mensenrechten uiteengezet door deskundigen. Daarop volgt in de workshops verdere verdieping in de verschillende aspecten van beide onderwerpen, worden de reeds bereikte resultaten op dit gebied in kaart gebracht en vervolgstappen overwogen.

  • Artikel 1 Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP). GroenLinks trok samen met de PvdA op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met de PvdA een gezamenlijke fractie i van 14 zetels. GroenLinks heeft drie zetels in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...