Uitkomst debat PGB

Met dank overgenomen van T. (Tamara) van Ark i, gepubliceerd op donderdag 16 december 2010.

VVD blijft waken over recht op eigen regie

De VVD vindt het positief dat de staatssecretaris van VWS de tijd neemt om naar alternatieven te zoeken voor de invulling van het PGB.

Woordvoerder Tamara Venrooy: “Juist de mensen die helemaal afhankelijk zijn van zorg, mogen niet de dupe worden van het opheffen van de PGB stop, en daar leek het tot nu wel op te lijken.

De staatssecretaris heeft vandaag toegezegd wel de PGB stop per 1 januari a.s. op te heffen, maar de komende maanden te gebruiken om naar de invulling van het PGB te gaan kijken. Daar is de VVD blij mee, want de plannen van de staatssecretaris om de budgetten van de kleine woongroepen fors af te bouwen, waren voor de VVD fractie een brug te ver.”

Eerder zei de staatssecretaris dat de stop niet opgeheven kon worden zonder deze forse maatregelen. Venrooy: “Het PGB is voor de VVD een belangrijk instrument om mensen eigen regie over hun zorg te geven. Ik ben blij dat de staatssecretaris dit ook inziet en de tijd neemt om goed te kijken naar de toekomst van het PGB. Het laatste dat wij immers willen is dat deze kwetsbare groep blij wordt gemaakt met een dooie mus. Natuurlijk vindt de VVD het van belang dat mensen door opheffing van de stop snel weer gebruik kunnen maken van het PGB, en dat het recht op deze vorm van financiering ook in de wet wordt verankerd. Maar dan moeten we wel zorgen dat de regeling niet dusdanig door bezuinigingen is uitgekleed dat dit recht in feite niets inhoudt.”

De VVD vindt het verder van belang dat de staatssecretaris onderzoekt of mensen daadwerkelijk een vrije keuze maken als zij een PGB aanvragen. Venrooy: “Uit onderzoek blijkt dat 40% van de PGB houders liever gebruik van instellingszorg zou maken. Dat betekent dat het zorgkantoor aan zorgvragers ook goede voorlichting moet geven over een passend aanbod van zorg in natura.”

Tot slot wil de VVD bij het onderzoek naar fraude rondom het PGB, ook de mogelijke fraude en oneigenlijk gebruik van zorg in natura betrekken. “Ik verwacht op dit punt concrete maatregelen van de staatssecretaris”, aldus Venrooy.