Te Gast | De Nederlandse paradox, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 26 januari 2012 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen A.Ch. (Andrée) van Es i, A.H. (Anja) Meulenbelt i, A. (Ahmed) Marcouch i, V.A. (Vera) Bergkamp i e.a.
organisatie De Balie i

Discussieavond georganiseerd door het Amsterdam Research Center for Gender and Sexuality van de Universiteit van Amsterdam i.s.m. UvA Pride.

Kwesties die raken aan seksuele emancipatie eisen een hoofdrol op in het gespannen debat over de multiculturele samenleving, dat Nederland nou al zo’n 10 jaar in zijn greep houdt. Gelijkheid tussen man en vrouw en acceptatie van homoseksualiteit fungeren als cement van een krachtig nieuw conservatief vertoog dat het benoemen, begrenzen en bewaken van ‘de Nederlandse identiteit’ in een onzekere globaliserende wereld centraal stelt. Wie bij Nederland wil horen moet ‘onze’ progressieve normen op het vlak van seksualiteit en vrouwen- en homorechten accepteren. Seksuele emancipatie lijkt de lakmoesproef van integratie geworden

Het speelveld voor sociale bewegingen die strijden voor seksuele emancipatie en democratie is daarmee radicaal veranderd. Waar zij van oudsher nauw verbonden waren met linkse politieke partijen, worden nu allianties gevormd met politici die de emancipatieachterstand van etnische en religieuze minderheden als bewijs zien voor het feit dat hun ‘achterlijke’ cultuur onverenigbaar is met die van de ‘verlichte’ Nederlanders. Hiermee wordt een zeer Nederlandse paradox zichtbaar: seksuele tolerantie speelt in toenemende mate een rol in het formuleren van kritiek op migranten en hun kinderen. Met name moslims zijn het object van kritiek en uitsluiting.

Op deze discussieavond staat de nieuwe positie van deze sociale bewegingen centraal. Moeten de huidige ontwikkelingen beschouwd worden als zorgelijk omdat deze verdeeldheid zaaien tussen verschillende bevolkingsgroepen? Of bieden zij unieke kansen om door middel van nieuwe samenwerkingsverbanden de emancipatie van vrouwen en seksuele minderheden naar een hoger niveau te tillen?

Na een inleiding van Andrée van Es (wethouder van Emancipatiezaken in Amsterdam) zullen de volgende gasten met elkaar in debat gaan: Ahmed Marcouch (Partij van de Arbeid), Anja Meulenbelt (SP), Ceylan Pektas-Weber (publicist en hoofdredacteur Nieuwemoskee), Elise van Alphen (LOVER), Emir Belatoui (Secret Garden), Nahed Selim (schrijfster), Natalia Walenkamp (voorzitter Malaica) en Vera Bergkamp (COC Nederland). De discussie wordt geleid door Jan Willem Duyvendak (Universiteit van Amsterdam).


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...