PvdA ijvert voor positie ouderen op arbeidsmarkt

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op donderdag 9 december 2010.
PvdA ijvert voor positie ouderen op arbeidsmarkt
Bron: Partij van de Arbeid

Foto PvdA

De minister heeft toegezegd dat hij zal komen met een breed pakket aan maatregelen voor ouderen op de arbeidsmarkt. Mooi dat we deze toezegging als PvdA hebben kunnen loskrijgen. Het is echt onacceptabel dat 50-plussers op de arbeidsmarkt nu geen kans maken. Ook gaat de minister ons plan voor een zogeheten mobiliteitsbonus uitwerken: een bedrag dat wordt ingezet om mensen die hun baan dreigen te verliezen bijtijds de opleiding te geven waarmee ze in een ander vak of een andere sector aan de slag kunnen.

Ouderen komen in Nederland te moeilijk aan de slag. Vaak sturen werkzoekenden ouder dan 50 jaar honderden brieven maar worden ze niet eens uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Onterecht denken werkgevers vaak dat oudere werknemers te duur zullen zijn, of vaak ziek. Ook zien we dat veel beroepen nog te zwaar zijn, bijvoorbeeld door de lichamelijke belasting, om de pensioenleeftijd gezond te halen.

Ik heb bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gisteren aan de minister gevraagd om iets te doen aan deze problemen. Ik heb voorgesteld om zo'n mobiliteitsbonus in te stellen.