COM(2008)63 - Voortgang van Bulgarije met betrekking tot het mechanisme voor samenwerking en toetsing
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de Parlementaire Monitor.
Inhoudsopgave
officiële titel
Tussentijds verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de voortgang van Bulgarije met betrekking tot het mechanisme voor samenwerking en toetsingofficiële Engelstalige titel
Interim Report from the Commission to the European Parliament and the Council on Progress in Bulgaria under the Co-operation and Verification MechanismRechtsinstrument | Verslag |
---|---|
COM-nummer49 | COM(2008)63 ![]() ![]() |
Extra COM-nummers | COM(2008)63 |
Celex-nummer52 | 52008DC0063 |
Document | 04-02-2008 |
---|---|
Online publicatie | 04-02-2008 |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de stand van zaken van het dossier, de juridische context, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken Europese organisaties (denk aan directoraten-generaal van de Europese Commissie, EP-commissies en Raadsformaties) en personen (denk aan eurocommissarissen en Europarlementariërs) en tot slot documenten van het Europees Parlement, de Raad van Ministers en de Europese Commissie.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.
- 1.Beschikking 2006/929/EG van de Commissie van 13 december 2006 tot vaststelling van een mechanisme voor samenwerking en toetsing van de vooruitgang in Bulgarije ten aanzien van specifieke ijkpunten op het gebied van de hervorming van het justitiële stelsel en de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad, Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 354 van 14-12-2006, pagina 58
.
- 2.Het eerste verslag verscheen op 27 juni 2007 (COM(2007) 377 definitief).
- 3.
- 4.De verslagen over het wetboek van strafvordering worden gepubliceerd op de websites van het ministerie van Justitie en het openbaar ministerie. De verslagen over het wetboek inzake bestuursrechtelijke procedures zijn te vinden op de websites van het ministerie van Justitie en het administratieve Hooggerechtshof.
- 5.Punt 2.10 van het actieplan.
- 6.Informatie die niet tijdens een strafrechtelijke procedure is verkregen door de erkende Bulgaarse autoriteiten wordt niet als wettig bewijs beschouwd. Er is ook geen mogelijkheid om gegevens te vrijwaren die niet als bewijs worden beschouwd. Een dergelijke restrictieve aanpak van het bewijsmateriaal dat aan de rechtbank wordt voorgelegd maakt de fase voorafgaand aan het proces moeilijker en leidt tot een minder doelmatige rechtspraak.
- 7.Volgens verschillende instellingen, zoals het openbaar ministerie en de Hoge Justitiële Raad, en onafhankelijke deskundigen, moet Bulgarije zijn strafrecht moderniseren en het wetboek van strafvordering herzien.
- 8.Wijziging van artikel 194 van het wetboek van strafvordering.
- 9.Op 13 december 2007 heeft de Hoge Justitiële Raad één openbaar aanklager en één rechercheur uit hun ambt ontheven wegens corruptie. In beide gevallen hanteerde de Raad een strenge interpretatie en werden eventuele procedurele bezwaren, zoals verjaring of de immuniteit van magistraten op grond van de oude grondwet, verworpen.
- 10.In de periode tussen juli en november 2007 hebben de inspectoraten bij de centrale overheid in totaal 784 controles uitgevoerd, waarvan 373 gepland en 411 onaangekondigd. Het douane-inspectoraat heeft de meeste onaangekondigde controles uitgevoerd (90). In totaal kregen de inspectoraten 24 meldingen van corruptie. Tegen 73 ambtenaren zijn tuchtprocedures ingeleid. 54 ambtenaren zijn ontslagen. 5 ambtenaren zijn tijdelijk geschorst. 30 dossiers zijn voorgelegd aan het openbaar ministerie. 3 ambtenaren zijn effectief veroordeeld voor corruptie.
- 11.IJkpunt 4, punt 1.2 van het actieplan.
- 12.Eind december 2007 zouden vijf van de elf grensposten volgens het beginsel van één elektronisch formulier moeten werken.
- 13.Volgens de gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken was de douane als gevolg van de geplande controles in de periode juli-november 2007 bezig met onderzoeken naar 86 douanebeambten. Daarnaast zijn op aanwijzingen van corruptie 12 tuchtprocedures ingeleid en werden 15 sancties opgelegd. In dezelfde periode voerde de grenspolitie 24 controles uit, die leidden tot 10 ontslagen, 8 overplaatsingen en 3 nietigverklaringen. Ook werden de tuchtprocedures tegen nog eens 5 ambtenaren afgerond, waarop ontslag volgde.
- 14.Op 28 oktober en 4 november hebben lokale verkiezingen plaatsgevonden in Bulgarije. De autoriteiten ontvingen 179 meldingen van geronsel van stemmen. Het openbaar ministerie heeft op 22 november 13 onderzoeken gestart. Het grootste aantal onderzoeken heeft betrekking op Pernik, Varna, Stara Zagora en Berkovitsa.
- 15.Aangezien een kwalitatieve analyse van de gerechtelijke follow-up van gevallen van georganiseerde misdaad ontbreekt, heeft de Commissie Bulgarije als voorbeeld ter bespreking een lijst gestuurd van bekende gevallen die tussen 2000 en 2007 zijn geregistreerd. Uit de door Bulgarije verstrekte gegevens blijkt dat van de tien zaken tot 2006 er drie waren doorgeleid naar de rechtbank, waar de procedure nog loopt; in één geval kwamen de openbaar aanklager en de verdachte tot een akkoord, dat momenteel wordt beoordeeld door het Hof van Cassatie; in één geval is het akkoord tussen de openbaar aanklager en de verdachte bekrachtigd; in de vijf overige gevallen, waaronder één uit 2002 en één uit 2003, is het onderzoek nog steeds gaande.
- 16.Wet op het nationale veiligheidsagentschap, Bulgaars Staatsblad nr. 109 van 20.12.2007.
- 17.Dienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor bijzondere en geheime onderzoeken.
- 18.De integratie van de financiële recherche in het nieuwe nationale veiligheidsagentschap kan van invloed zijn op de positie van de Bulgaarse financiële recherche binnen het netwerk van Europese financiële inlichtingendiensten (de Egmont-groep) en moet worden gecoördineerd met de betrokken instanties.
- 19.Sinds 2004 heeft Phare meer dan 182 miljoen euro aan Bulgarije ter beschikking gesteld voor justitie en binnenlandse zaken. De overgangsfaciliteit wordt uitgevoerd tot 2010. In het kader van de Structuurfondsen wordt bijzondere aandacht besteed en steun verleend voor de opzet van een degelijk en transparant systeem voor het financiële beheer van de EU-middelen, wat gekoppeld is aan corruptiebestrijding. Er wordt technische bijstand verleend voor de bewaking, evaluatie en controle van projecten en voor de opzet van een enkelvoudig informatiebeheersysteem voor transparante informatie over de steun en de wijze waarop die wordt besteed. Tijdens het conformiteitsonderzoek zullen EU-auditors de in Bulgarije opgezette systemen onderzoeken, waaronder de capaciteit met betrekking tot de bestrijding van fraude en corruptie. TAIEX heeft een aanzienlijk aantal activiteiten georganiseerd op het gebied van justitie en binnenlandse zaken in Bulgarije en heeft nog middelen gereserveerd voor toekomstige activiteiten.
- 20.Om eventuele lacunes in de steun op te sporen en ervoor te zorgen dat alle mogelijke steun beschikbaar is, bevat de bijlage bij dit verslag een overzicht van alle relevante EU- en bilaterale steun die Bulgarije sinds 2003 heeft ontvangen. Dit overzicht is opgesteld op basis van de informatie die binnen de Commissie beschikbaar is en door de lidstaten verstrekte gegevens. Over individuele projecten zijn niet alle gegevens vermeld en met het oog op de leesbaarheid is de voorkeur gegeven aan gegroepeerde gegevens. Alle beschikbare gegevens zijn echter wel meegedeeld aan Bulgarije. De suggesties van dit hoofdstuk zijn besproken met de Bulgaarse autoriteiten en worden door hen onderschreven.
- 21.De voorgestelde maatregelen voor de justitiële hervorming (ijkpunt 3), en met name wat betreft het juridische kader voor justitie (ijkpunten 1 en 2), zijn voldoende gedetailleerd en geloofwaardig. In het actieplan voor de ijkpunten 4, 5 en 6 ontbreken daarentegen welomschreven doelstellingen en relevante prestatie-indicatoren. De voorgestelde maatregelen (zoals voorlichtingscampagnes e.d.) zijn niet in overeenstemming met de inzet die noodzakelijk is om deze thema's aan te pakken. Ook is het onderliggende operationele kader onvoldoende beschreven. In maatregel 1.4 van ijkpunt 5 is bijvoorbeeld sprake van jaarlijkse enquêtes bij belangrijke grensposten onder passagiers en vrachtwagenchauffeurs over het gedrag van grensbeambten ten aanzien van corruptie. Om de voortgang nauwlettend in de gaten te kunnen houden, zouden dergelijke onderzoeken echter iedere maand of ieder kwartaal moeten worden uitgevoerd aan de meest kwetsbare grensposten. De onderzoeken zouden in samenwerking met een onafhankelijke organisatie moeten worden uitgevoerd en ze zouden ook kunnen worden gekoppeld aan een operationeel actieplan voor de betreffende grensposten door middel van een gedetailleerde agenda voor controles, inspecties, opleiding, enz. Een dergelijk actieplan zou op kwalitatieve data moeten worden gebaseerd, waardoor een analytische risicobeoordeling kan worden uitgevoerd. Het actieplan zou regelmatig moeten worden geactualiseerd en hierop zou moeten worden toegezien door een sterk, goed functionerend coördinatiemechanisme.
- 22.PHARE: Budgetary figures include Bulgarian national co-financing.
- 23.Het eerste verslag verscheen op 27 juni 2007 (COM(2007) 377 definitief).
- 24.
- 25.Beschikking 2006/929/EG van de Commissie van 13 december 2006 tot vaststelling van een mechanisme voor samenwerking en toetsing van de vooruitgang in Bulgarije ten aanzien van specifieke ijkpunten op het gebied van de hervorming van het justitiële stelsel en de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad, Publicatieblad van de Europese Unie L-reeks nr. 354 van 14-12-2006, pagina 58
.
- 26.Het eerste verslag verscheen op 27 juni 2007 (COM(2007) 377 definitief).
- 27.
- 28.De verslagen over het wetboek van strafvordering worden gepubliceerd op de websites van het ministerie van Justitie en het openbaar ministerie. De verslagen over het wetboek inzake bestuursrechtelijke procedures zijn te vinden op de websites van het ministerie van Justitie en het administratieve Hooggerechtshof.
- 29.Punt 2.10 van het actieplan.
- 30.Informatie die niet tijdens een strafrechtelijke procedure is verkregen door de erkende Bulgaarse autoriteiten wordt niet als wettig bewijs beschouwd. Er is ook geen mogelijkheid om gegevens te vrijwaren die niet als bewijs worden beschouwd. Een dergelijke restrictieve aanpak van het bewijsmateriaal dat aan de rechtbank wordt voorgelegd maakt de fase voorafgaand aan het proces moeilijker en leidt tot een minder doelmatige rechtspraak.
- 31.Volgens verschillende instellingen, zoals het openbaar ministerie en de Hoge Justitiële Raad, en onafhankelijke deskundigen, moet Bulgarije zijn strafrecht moderniseren en het wetboek van strafvordering herzien.
- 32.Wijziging van artikel 194 van het wetboek van strafvordering.
- 33.Op 13 december 2007 heeft de Hoge Justitiële Raad één openbaar aanklager en één rechercheur uit hun ambt ontheven wegens corruptie. In beide gevallen hanteerde de Raad een strenge interpretatie en werden eventuele procedurele bezwaren, zoals verjaring of de immuniteit van magistraten op grond van de oude grondwet, verworpen.
- 34.In de periode tussen juli en november 2007 hebben de inspectoraten bij de centrale overheid in totaal 784 controles uitgevoerd, waarvan 373 gepland en 411 onaangekondigd. Het douane-inspectoraat heeft de meeste onaangekondigde controles uitgevoerd (90). In totaal kregen de inspectoraten 24 meldingen van corruptie. Tegen 73 ambtenaren zijn tuchtprocedures ingeleid. 54 ambtenaren zijn ontslagen. 5 ambtenaren zijn tijdelijk geschorst. 30 dossiers zijn voorgelegd aan het openbaar ministerie. 3 ambtenaren zijn effectief veroordeeld voor corruptie.
- 35.IJkpunt 4, punt 1.2 van het actieplan.
- 36.Eind december 2007 zouden vijf van de elf grensposten volgens het beginsel van één elektronisch formulier moeten werken.
- 37.Volgens de gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken was de douane als gevolg van de geplande controles in de periode juli-november 2007 bezig met onderzoeken naar 86 douanebeambten. Daarnaast zijn op aanwijzingen van corruptie 12 tuchtprocedures ingeleid en werden 15 sancties opgelegd. In dezelfde periode voerde de grenspolitie 24 controles uit, die leidden tot 10 ontslagen, 8 overplaatsingen en 3 nietigverklaringen. Ook werden de tuchtprocedures tegen nog eens 5 ambtenaren afgerond, waarop ontslag volgde.
- 38.Op 28 oktober en 4 november hebben lokale verkiezingen plaatsgevonden in Bulgarije. De autoriteiten ontvingen 179 meldingen van geronsel van stemmen. Het openbaar ministerie heeft op 22 november 13 onderzoeken gestart. Het grootste aantal onderzoeken heeft betrekking op Pernik, Varna, Stara Zagora en Berkovitsa.
- 39.Aangezien een kwalitatieve analyse van de gerechtelijke follow-up van gevallen van georganiseerde misdaad ontbreekt, heeft de Commissie Bulgarije als voorbeeld ter bespreking een lijst gestuurd van bekende gevallen die tussen 2000 en 2007 zijn geregistreerd. Uit de door Bulgarije verstrekte gegevens blijkt dat van de tien zaken tot 2006 er drie waren doorgeleid naar de rechtbank, waar de procedure nog loopt; in één geval kwamen de openbaar aanklager en de verdachte tot een akkoord, dat momenteel wordt beoordeeld door het Hof van Cassatie; in één geval is het akkoord tussen de openbaar aanklager en de verdachte bekrachtigd; in de vijf overige gevallen, waaronder één uit 2002 en één uit 2003, is het onderzoek nog steeds gaande.
- 40.Wet op het nationale veiligheidsagentschap, Bulgaars Staatsblad nr. 109 van 20.12.2007.
- 41.Dienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken voor bijzondere en geheime onderzoeken.
- 42.De integratie van de financiële recherche in het nieuwe nationale veiligheidsagentschap kan van invloed zijn op de positie van de Bulgaarse financiële recherche binnen het netwerk van Europese financiële inlichtingendiensten (de Egmont-groep) en moet worden gecoördineerd met de betrokken instanties.
- 43.Sinds 2004 heeft Phare meer dan 182 miljoen euro aan Bulgarije ter beschikking gesteld voor justitie en binnenlandse zaken. De overgangsfaciliteit wordt uitgevoerd tot 2010. In het kader van de Structuurfondsen wordt bijzondere aandacht besteed en steun verleend voor de opzet van een degelijk en transparant systeem voor het financiële beheer van de EU-middelen, wat gekoppeld is aan corruptiebestrijding. Er wordt technische bijstand verleend voor de bewaking, evaluatie en controle van projecten en voor de opzet van een enkelvoudig informatiebeheersysteem voor transparante informatie over de steun en de wijze waarop die wordt besteed. Tijdens het conformiteitsonderzoek zullen EU-auditors de in Bulgarije opgezette systemen onderzoeken, waaronder de capaciteit met betrekking tot de bestrijding van fraude en corruptie. TAIEX heeft een aanzienlijk aantal activiteiten georganiseerd op het gebied van justitie en binnenlandse zaken in Bulgarije en heeft nog middelen gereserveerd voor toekomstige activiteiten.
- 44.Om eventuele lacunes in de steun op te sporen en ervoor te zorgen dat alle mogelijke steun beschikbaar is, bevat de bijlage bij dit verslag een overzicht van alle relevante EU- en bilaterale steun die Bulgarije sinds 2003 heeft ontvangen. Dit overzicht is opgesteld op basis van de informatie die binnen de Commissie beschikbaar is en door de lidstaten verstrekte gegevens. Over individuele projecten zijn niet alle gegevens vermeld en met het oog op de leesbaarheid is de voorkeur gegeven aan gegroepeerde gegevens. Alle beschikbare gegevens zijn echter wel meegedeeld aan Bulgarije. De suggesties van dit hoofdstuk zijn besproken met de Bulgaarse autoriteiten en worden door hen onderschreven.
- 45.De voorgestelde maatregelen voor de justitiële hervorming (ijkpunt 3), en met name wat betreft het juridische kader voor justitie (ijkpunten 1 en 2), zijn voldoende gedetailleerd en geloofwaardig. In het actieplan voor de ijkpunten 4, 5 en 6 ontbreken daarentegen welomschreven doelstellingen en relevante prestatie-indicatoren. De voorgestelde maatregelen (zoals voorlichtingscampagnes e.d.) zijn niet in overeenstemming met de inzet die noodzakelijk is om deze thema's aan te pakken. Ook is het onderliggende operationele kader onvoldoende beschreven. In maatregel 1.4 van ijkpunt 5 is bijvoorbeeld sprake van jaarlijkse enquêtes bij belangrijke grensposten onder passagiers en vrachtwagenchauffeurs over het gedrag van grensbeambten ten aanzien van corruptie. Om de voortgang nauwlettend in de gaten te kunnen houden, zouden dergelijke onderzoeken echter iedere maand of ieder kwartaal moeten worden uitgevoerd aan de meest kwetsbare grensposten. De onderzoeken zouden in samenwerking met een onafhankelijke organisatie moeten worden uitgevoerd en ze zouden ook kunnen worden gekoppeld aan een operationeel actieplan voor de betreffende grensposten door middel van een gedetailleerde agenda voor controles, inspecties, opleiding, enz. Een dergelijk actieplan zou op kwalitatieve data moeten worden gebaseerd, waardoor een analytische risicobeoordeling kan worden uitgevoerd. Het actieplan zou regelmatig moeten worden geactualiseerd en hierop zou moeten worden toegezien door een sterk, goed functionerend coördinatiemechanisme.
- 46.PHARE: Budgetary figures include Bulgarian national co-financing.
- 47.Het eerste verslag verscheen op 27 juni 2007 (COM(2007) 377 definitief).
- 48.
- 49.De Europese Commissie kent nummers toe aan officiële documenten van de Europese Unie. De Commissie maakt onderscheid in een aantal typen documenten door middel van het toekennen van verschillende nummerseries. Het onderscheid is gebaseerd op het soort document en/of de instelling van de Unie van wie het document afkomstig is.
- 50.De Raad van de Europese Unie kent aan wetgevingsdossiers een uniek toe. Dit nummer bestaat uit een vijfcijferig volgnummer gevolgd door een schuine streep met de laatste twee cijfers van het jaartal, bijvoorbeeld 12345/00 - een document met nummer 12345 uit het jaar 2000.
- 51.Het interinstitutionele nummer is een nummerreeks die binnen de Europese Unie toegekend wordt aan voorstellen voor regelgeving van de Europese Commissie.
Binnen de Europese Unie worden nog een aantal andere nummerseries gebruikt. Iedere instelling heeft één of meerdere sets documenten met ieder een eigen nummering. Die reeksen komen niet overeen met elkaar of het interinstitutioneel nummer.
- 52.Deze databank van de Europese Unie biedt de mogelijkheid de actuele werkzaamheden (workflow) van de Europese instellingen (Europees Parlement, Raad, ESC, Comité van de Regio's, Europese Centrale Bank, Hof van Justitie enz.) te volgen. EURlex volgt alle voorstellen (zoals wetgevende en begrotingsdossiers) en mededelingen van de Commissie, vanaf het moment dat ze aan de Raad of het Europees Parlement worden voorgelegd.
- 53.Als dag van bekendmaking van een Europees besluit geldt de dag waarop het besluit in het Publicatieblad wordt bekendgemaakt, en daardoor in alle officiële talen van de Europese Unie bij het Publicatiebureau beschikbaar is.