Compensatie ziektekosten

Met dank overgenomen van T. (Tamara) van Ark i, gepubliceerd op woensdag 24 november 2010.

Dat er een regeling is voor mensen die veel kosten maken door hun ziekte is mooi. Maar dat mensen die het niet nodig hebben honderden euro's op hun rekening krijgen, en anderen verstoken blijven die het wel nodig hebben, is natuurlijk een slechte zaak.

Dinsdagavond meldde het programma Een Vandaag dat het geld voor de compensatie van ziektekosten in veel gevallen niet goed terecht komt. Uit een onderzoek van het programma onder 20.000 mensen blijken schokkende cijfers. "5000 deelnemers aan het onderzoek van EenVandaag krijgen een tegemoetkoming van 150 tot 500 euro op basis van Wtgc. 12 procent van hen zegt het geld niet nodig te hebben omdat hun kosten al door de ziektekostenverzekeraar betaald zijn.Bijna één op de tien deelnemers ( 9 procent) krijgt geen geld, maar denkt dat hij wel voor een tegemoetkoming in aanmerking komt. Onder hen bevinden zich honderden chronisch zieken en lichamelijk gehandicapten, zoals slechthorenden en blinden die jaarlijks hoge kosten maken. Zij vragen zich af waarom zij niet onder de regeling vallen".

Dit beeld komt overeen met de mails en vragen die ik kreeg van mensen naar aanleiding van het geldbedrag dat zij op hun rekening kregen. Ik heb dan ook schriftelijke vragen gesteld aan de Minister, want een regeling kan wel goed bedoeld zijn maar als die in de praktijk slecht uitpakt, moet er iets aan gebeuren.

Minister Schippers van Volksgezondheid gaf gisteren in de uitzending aan dat zij dit ook een slechte zaak vindt. Ze geeft het nieuwe systeem nog 1 kans om goed te gaan werken en anders moet er een nieuwe regeling komen. Lijkt mij een goede zaak, want dat mensen nu 300 euro die zij krijgen zelf gaan overmaken naar een goed doel is heel vriendelijk maar kan niet de bedoeling zijn. Terecht krijg ik mails van mensen die zeggen dat dit onbestaanbaar is in een tijd waarin de zorgkosten enorm onder druk staan. Ik zal dit blijven volgen!

Reageren? Mail aan t.venrooy-vanark@tweedekamer.nl

» www.eenvandaag.nl