Binnenhofblog 40

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op maandag 22 november 2010.

Over onder meer modernisering van het koningshuis, het lot van Gerard en Fatima, circus PVV en een PR op de 15 kilometer.

Shame

Een weekje overgeslagen met dit blog. Shame. Het was ook wel druk met twee wetgevingsoverleggen met Donner en een begrotingsbehandeling met Rutte.

Koningshuis

Afgelopen week druk geweest met het koningshuis. Vanuit onze tradities (net zoals alle andere partijen met wortels in de Verlichting) zijn wij geen voorstander van de monarchie, het verwerven van de positie van staatshoofd door overerving. Tegelijkertijd zijn wij trots op de wijze waarop de monarchie in onze democratie is ingebed. En op Drees, Den Uyl en Kok die onze monarchie telkens weer overeind hebben gehouden. Zeker in woelige tijden als de laatste jaren moeten we zuinig zijn op het verbindende karakter van ons koningshuis. En juist daarom moet het afstand houden tot de politiek, ons hele volk verbinden, boven de partijen staan. Tijd dus voor modernisering. Zo’n boodschap blijkt uiteenlopende reacties op te roepen: we zouden elitair zijn door het koningshuis de hand boven het hoofd te houden en tegelijk zouden we populistisch zijn door de politieke invloed van het koningshuis te willen beperken. En onze opstelling, gericht op een brede en duurzame steun voor veranderingen, wordt ook lang niet door iedereen begrepen.

Pijn

Wat het meeste pijn doet, is het lot van Gerard en Fatima. Zij werken al jaren bij Bicyclette en bij de Kringloopwinkels. Daarvoor hadden ze twaalf banen en dertien ongelukken en uiteindelijk een bijstandsuitkering. Sinds een jaar of tien hebben ze een ID-baan. Ze verdienen niet veel, maar kunnen ervan leven. Ze hebben collega’s en nuttig werk overdag. Hun kinderen zijn trots op ze. Ondanks de bezuinigingen vanaf 2002 op gesubsidieerd werk is de gemeente Den Haag erin geslaagd ze aan het werk te houden. Samen met nog ruim duizend andere collega’s. En nu dreigt het op te houden. Uit de gesubsidieerde baan, zonder uitzicht op een andere baan. Terug in de bijstand.

Rutte

Misschien kan ik ze aanbevelen bij Rutte die niet ophoudt te herhalen dat hij perspectief biedt voor iedereen die wil. Misschien biedt hij ze een functie op het ministerie van Algemene Zaken?

Beetje druk

College voor de Mensenrechten, financiering politieke partijen, regels voor nieuwe bewindspersonen (Leers, Bleker), melden nevenfuncties (Hillen), diversiteit bij de overheid, klokkenluidersregeling, verdeling provinciefonds, opschaling Randstadprovincies en vervoersautoriteit, bedrijfsvoering, paspoorten en vingerafdrukken, herindeling, afvalstoffenheffing, burgemeesters, kieswet, enzovoort.

Cultuur

Nu VVD en CDA van Geert Wilders niet akkoord mochten gaan met alternatieven voor de BTW-verhoging op musicals, André Rieu en andere cultuur, eens kijken of de alternatieven om de bezuinigingen op gemeentelijk veiligheidsbeleid te voorkomen wel worden geaccepteerd.

Circus PVV

Het was de week van de affaires: Lucassen, Sharpe, Hernandez, De Mos. Maar natuurlijk ook de muiterij van Brinkman. Belangrijker is dat de PVV keer op keer terugkomt op eerdere standpunten. Inmiddels is er een hele rij: aanbesteding busvervoer grote steden, verhoging NAVO-contributie, sociale huursector overleveren aan Europa. En dan hebben we het nog niet over het achterwege blijven van reacties op Europese kwesties, van steun aan Ierland en contributieverhoging met 2,9 procent tot toekomstige toetreding van Balkanlanden. Blaffen richting Leers, maar bijten? Ho maar.

Campagne

In Mook en Middelaar, Gennip, Bergen en later in Breukelen. De hele vrijdag campagne. Woensdag 24 november is het zover in heel veel herindelingsgemeenten: verkiezingen. Ben vooral benieuwd naar Oss en Sneek. Intussen gaat het vriezen en dat betekent dat de campagne voor Provinciale Staten eraan komt.

PR 15 km: 1.24.58

Afgelopen zondag bij de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Met een PvdA-team. Dat smaakt naar meer. Ernstige twijfel of ik bij de CPC in ADO-shirt of PvdA-shirt meeloop.