Maandag

Met dank overgenomen van E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, gepubliceerd op maandag 22 november 2010.

Waarschijnlijk ben ik niet de enige die op maandag altijd wat moeite heeft met ‘opstarten’. Na een drukke werkweek met een nieuwe drukke werkweek voor de boeg is het weekend, en vooral de zondag heerlijk. Tijd voor het gezin, bijkomen in de kerk en een dag geen computer. Extra hoogtepunten waren dit weekend wel samen met mijn oudste zoon kijken naar ‘Prince Caspian’ (Kronieken van Narnia, C.S. Lewis) vrijdagavond op tv en een uitvoering van het Requiem van Karl Jenkins zondagmiddag ter gelegenheid van de laatste zondag van het kerkelijk jaar.

Maar nu na het Agnus Dei en In Paradisum de werkelijkheid in van miljoenen bezuinigingen bij defensie en wat dit gaat betekenen voor het defensiepersoneel. Deze portefeuille is voor mij vrij nieuw, maar een paar dingen zijn mij wel duidelijk: deze miljoenen-bezuiniging door een VVD/CDA-kabinet, nota bene, hakken er stevig is. En dan te bedenken dat het regeerakkoord ook nog eens zegt: “Bij de vorming van gecombineerde teams van de politie en andere diensten zal de krijgsmacht vaker worden ingezet”. Wordt hier gedoeld op het voorstel van Hero Brinkman die in een interview met Vrij Nederland onlangs nog stelde dat hij zeker wist dat dit kabinet het leger zou inzetten om de orde te handhaven, bijvoorbeeld in de probleemwijken van Gouda? Ik mag het niet hopen.

In plaats van dit soort symboolpolitiek zie ik liever dat oefeningen op het gebied van rampenbestrijding voortgang blijven vinden. Vorige maand nog trok de landmacht zich op het allerlaatste moment terug uit de jaarlijkse ALERT-oefening. Tijdens deze oefening zou de landmacht in samenwerking met hulpverleners en waterbeheerders rampbestrijding oefenen bij hoogwater, een van de meest voor de hand liggende rampen waar we in Nederland rekening mee moeten houden.

De rest van de week staat voor mij in het teken van de begroting van economische zaken, landbouw en innovatie, en het rondetafelgesprek over abortus en ongewenste zwangerschap aanstaande vrijdag dat ik samen met het Wetenschappelijk Instituut heb geagendeerd.

En ik wil tussen deze bedrijven door nog even ‘achter de rollator aan’. Als een grote verrassingsactie heeft de PVV deze met steun van CDA en VVD teruggetoverd in het pakket. Het lijkt misschien een sympathiek gebaar, maar er hangt een duur prijskaartje aan en heel veel (dure) bureaucratie voor de zorgverzekeraars die net hun polissen rond hadden voor volgend jaar. We weten nu in ieder geval waar de premieverhogingen ondermeer vandaan komen. Ik had liever sympathieke gebaren gezien richting de gehandicaptenzorg waar mensen hun leven lang zorg nodig hebben op allerlei onderdelen van het leven. Handhaving van de huidige IQ-grens bijvoorbeeld bij het indiceren, en behoud van dagbesteding en begeleiding in de AWBZ. Afgelopen vrijdag nog een echt lint doorgeknipt, samen met een van de bewoners van een nieuwe locatie van Sprank in Zwolle. Deze mooie mensen wil ik op mijn netvlies houden!

Bij de opening van de woonvoorziening voor mensen met een beperking presenteerde ik het manifest 'gehandicaptenzorg', omdat de coalitie hierover 'vergeten' was een hoofdstuk hierover op te nemen in hun regeerplannen.

Esmé Wiegman