PvdA pleit voor modernisering van het Koningshuis

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op donderdag 18 november 2010.

De PvdA pleit voor een modernisering van het Koningshuis. Een modern Koningschap dat bijdraagt aan een sterker Nederland in de 21e eeuw. In het debat over de toekomst van het Koningshuis heb ik premier Rutte gevraagd hierover voor juli 2011 zijn visie uiteen te zetten. Daarnaast wil ik dat de regels voor (in)formatieproces nader worden onderzocht.

  • Bij de laatste formatie is op punten spanning ontstaan met de ongeschreven formatieregels. Dat moet in de toekomst anders, wij willen dat de Kamer onderzoekt welke regels dergelijke spanningen in de toekomst kunnen voorkomen. Ik denk dat een debat door de nieuwe Kamer voorafgaand aan de informatie zoals bepleit door de collega’s Van der Ham en Van Gent altijd moet plaatsvinden. In de tweede plaats denken we dat het mogelijk moet zijn strikte formuleringen te vinden voor de te onderscheiden informatie-opdrachten die niet voor meerdere uitleg vatbaar zijn. En in de derde plaats willen we graag vastleggen dat informaties altijd eerst worden afgerond in een debat in de Kamer, voordat nieuwe stappen worden gezet.

    Tenslotte zal het in het politiek bestel in Nederland eerder uitzondering dan regel zijn dat een verkiezingsuitslag slechts één mogelijk kabinet oplevert. De vraag is, of de Kamer zonder hulp van buiten het (in)formatieproces in goede banen kan leiden. We zien daarom een belangrijke rol voor een onafhankelijke procesbegeleider. Ik nodig mijn collega’s graag uit om met ons mee te denken in een tijdelijke parlementaire werkgroep.