Europees Parlement besluit met één vierde van de leden
Wanneer een vierde van de leden van het Europees Parlement1 vóór het voorstel stemt dan wordt het aangenomen. Het gaat om een kwart van alle Europarlementariërs2, niet om de bij de stemming aanwezige Europarlementariërs. Een voorstel waar op deze manier over gestemd wordt heeft dus minstens 177 stemmen nodig om te worden aangenomen.
Ten minste een derde van alle leden van het Europees Parlement moet bij de stemming in de vergaderzaal aanwezig zijn. De aanwezige leden hoeven niet noodzakelijkerwijs een stem uit te brengen.
Inhoudsopgave
Deze stemwijze wordt alleen toegepast waar dit specifiek in de Europese verdragen3 vermeld staat. Bij deze stemwijze geldt dat alleen voor het instellen van tijdelijke enquêtecommissies.
Besluitvorming in het Europees Parlement op basis van één vierde van de aanwezige leden vindt zijn basis in het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU)4 en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU)5.
-
-Instellen tijdelijke enquêtecommissies: zesde deel VwEU titel I hoofdstuk 1 eerste afdeling art. 2266
- 1.Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 720 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 31 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
- 2.De leden van het Europees Parlement zijn rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers die de belangen behartigen van de bevolking van de 27 lidstaten van de Unie. Het Europees Parlement telt 720 leden, onder wie de voorzitter.
- 3.De geschiedenis van de Europese verdragen begint bij de oprichting van de eerste "Gemeenschap", de Europese Gemeenschap voor kolen en staal (de EGKS). Tussen 1952 (EGKS) en 2007 ("Lissabon") zijn negentien verdragen gesloten tussen een steeds toenemend aantal lidstaten.
- 4.In dit verdrag staan de waarden waar de Europese Unie en alle lidstaten zich aan moeten houden, en de belangrijkste doelstellingen van de Europese Unie. Dit verdrag vormt samen met het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie de basis van de Europese Unie.
- 5.Het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VwEU) is een gewijzigde versie van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap (EG). De gewijzigde versie is in 2009 van kracht geworden. In het VwEU staat wat de bevoegdheden zijn van de Europese Unie, en op welke manier de Europese Unie die bevoegdheden kan uitoefenen. Dit verdrag vormt samen met het Verdrag betreffende de Europese Unie de basis van de Europese Unie.
- 6.In het kader van de vervulling van zijn taken kan het Europees Parlement op verzoek van eenvierde van de leden waaruit het bestaat een tijdelijke enquêtecommissie instellen om, onverminderd de bij de Verdragen aan andere instellingen of organen verleende bevoegdheden, vermeende inbreuken op het recht van de Unie of gevallen van wanbeheer bij de toepassing van het recht van de Unie te onderzoeken, behalve wanneer de vermeende feiten het voorwerp van een gerechtelijke procedure uitmaken en zolang deze procedure nog niet is voltooid.
- 7.Het Europees Parlement stemt over voorstellen van de Europese Commissie of de lidstaten. Afhankelijk van het onderwerp neemt het Europees Parlement op een bepaalde wijze besluiten. In de Europese verdragen staat precies beschreven hoe er op welk onderwerp gestemd wordt.