Binnenhofblog 39

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op maandag 8 november 2010.

Over onder meer de eerste week van de regering-Rutte, Leers en Bleker, Divali en ADO Den Haag.

Eerste week regering-Rutte

Zo de eerste week zit erop. Nederland gaat er flink op vooruit zonder Nationaal Historisch Museum, zonder rookverbod voor kleine horeca, met 130 kilometer per uur en zwaardere straffen voor TBS’ers. Ik ben diep onder de indruk van de daadkracht. En nog meer van de visie waarvan deze maatregelen blijk geven. Iets minder voortvarend ging het met het uitzetten van uitgeprocedeerde Irakezen: het CDA deed alsof men door het stof ging voor roffelende PVV’ers, terwijl ze wisten dat uitzetting toch niet kon. Dan pakken ze het toch slimmer aan dan de PVV, die een megadraai moest maken: geen sociale huurwoning meer voor mensen met een inkomen van meer dan 33.000 euro. Dat vinden Henk en Ingrid vast een goed idee.

Topsalarissen

De afgelopen week mocht ik in het vragenuurtje optreden. Zembla had uitgezocht dat in 2009 circa 2000 bestuurders in de semipublieke sector meer verdienden dan de Balkenendenorm. Ik wilde zeker weten dat het nieuwe kabinet dit net zo stevig aanpakt als het vorige. Ik was niet helemaal enthousiast over de strijdbaarheid van Donner op dit punt, maar kreeg wel veel bijval uit de coalitiefracties. De wet is de Raad van State al gepasseerd. Nu maar aftellen.

Leers en Bleker

Om beide ministers was wat te doen vanwege hun zakelijke belangen. Ik heb de regels er nog eens op nageslagen. Zo heel veel was er niet mis met de wijze waarop zij belangen op afstand hebben gezet. Wel vreemd is dat de regels bepalen dat de aard en omvang van het zakelijk belang dat men op afstand zet niet hoeven te worden gemeld. Openheid hierover zou toch vanzelfsprekend moeten zijn.

Klokkenluiders

Afgelopen week publiceerde de rijksrecherche een onderzoek over corruptie tussen overheid en bedrijfsleven. Het aantal incidenten viel mee, maar men sprak uit dat veel onder tafel blijft. Een goede aansporing voor het kabinet om naar de voltallige Kamer te luisteren en nu eindelijk het meldpunt klokkenluiders bij de nationale Ombudsman gestalte te geven. Aanstaande woensdag om 15.00 uur voer ik hierover met Donner het debat.

Voorlichtingscentrum overheidsbijdragen

Een groen enveloppe wijst mij op de mogelijkheid om bij dit centrum een informatiemap te bestellen voor 15,95 euro, waarin ik kan lezen waar ik van overheidswege allemaal recht op heb wat betreft toelage, aftrekposten, enzovoort. Toch vreemd. Er zijn immers talloze instanties die de burgers daar gratis over voorlichten.

Schoolontbijt

Te veel kinderen krijgen niet iedere ochtend ontbijt. Goed dat er een campagne is om het belang van goed ontbijten te promoten. Graag aan meegewerkt op het Binnenhof, samen met de Loosduinse basisschool de Kleine Keizer.

Bloemendaal

Afgelopen week over de politieke situatie, het nieuwe kabinet en gemeentefinanciën gesproken met de afdeling Bloemendaal. Ook daar is een rood nest, al liggen de huizenprijzen er gemiddeld op circa 700.000 euro!

Divali

Verreweg de leukste bijeenkomst deze week was de ondernemersborrel in het kader van het Hindoefeest Divali. Behalve Hindoestaanse, ook een aantal Turkse ondernemers, waaronder de voormalige ‘president’ van Ortel. Deze mensen maken de toekomst van Nederland.

ADO Den Haag

Nog maar drie jaar geleden, ook in oktober, constateerden we als nieuwe raad van commissarissen dat ADO failliet was: de combinatie van het in gebruik nemen van het nieuwe stadion, de degradatie, de te dure spelerssalarissen, de onvoldoende incasso, het was een drama. Negen maanden later waren we gepromoveerd en gedeeltelijk gesaneerd. De afgelopen twee seizoenen was het telkens billen knijpen, wel of geen degradatie. En zie nu, we hebben de beste seizoensopening sinds ruim 35 jaar, we winnen sinds 25 jaar weer eens uit bij Ajax. En wat misschien nog wel belangrijker is: bij elke amateurclub trainen kinderen in ADO-tenue, tot bij het korfbal aan toe. Was ik drie jaar geleden nog de enige hardloper met een ADO-shirt, nu zie je er al een tiental; het stadion raakt steeds voller. Wat een weelde. Het kan verkeren. Nu mijn partij nog!!!

En maandag…

Gaan we naar het meest werknemersvriendelijke bedrijf van Nederland, Rijk Zwaan te De Lier, naar de VNG en naar de Raad van Toezicht van de Koninklijke Schouwburg. En neemt RTL Nieuws mij op over een klein onderwerp.