Openingsavond Tentoonstelling Filip Berte, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 11 november 2010 20:00
plaats Utrecht, Afghanistan, België, Duitsland, Italië
locatie Centrum Beeldende Kunst Toon locatie
aanwezigen K.A.E. (Kirsten) van den Hul i e.a.
organisatie deBuren

Ontmoetingen

donderdag 11 november 2010 - 20:00

www.eutopia.be

Centrum Beeldende Kunst Utrecht, Plompetorengracht 4, 3512 CC Utrecht

Filip Berte, schets Huis van Eutopia

Eutopia is een beeldend project van de Belgische kunstenaar en architect Filip Berte met Europa als werkterrein. Het is een intuïtief onderzoek naar het geografische, politieke, historische en culturele Europa dat wordt vertaald in de bouw van een huis met verschillende kamers. Eutopia bestrijkt verschillende jaren en resulteert geregeld in autonome onderdelen of kamers van het Huis die door Europa reizen. Symbolische eindbestemming is een stuk grond in de Europese wijk in Brussel.

Openingsavond

Introductie van het project Eutopia door Dirk Pauwels, artistiek directeur CAMPO Gent. CAMPO is co-producent van Eutopia en is een kunstencentrum dat zich richt op nationale en internationale producties, gecreëerd vanuit een bepaalde artistieke mentaliteit en noodzaak.

Independent curator Brigitte van der Sande en change agent Kirsten van den Hul gaan vervolgens in gesprek met gastkunstenaars en bezoekers over de rol van kunstenaars in het publieke debat:

Kunst als giftand

Welke gezichtspunten bieden kunstenaars op maatschappelijke thema’s, anders dan politici, journalisten of bloggers? Is de belangeloze blik van de kunstenaar zijn kracht of juist zijn zwakte? Welke strategieën zetten hedendaagse kunstenaars in om een plek op te eisen in maatschappelijke discussies?

De kunstenaars

Filmmaker en videokunstenaar Abdellatif Benfaidoul, was met Abdelaziz Taleb initiatiefnemer van het nomadische videocollectief de Videokaravaan. Samen maakten ze in 2009 de film The Fundamentalist, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een jonge Libanees die zich tijdens het WK voetbal in Duitsland in 2006 wil opblazen, maar op het laatste moment ervan terugschrikt.

Architect Malkit Shoshan, richtte in 2002 de Foundation for Achieving Seamless Territory (FAST) op, waarin architectuur en stedenbouw als activistisch instrument ingezet wordt tegen segregatie en mensenrechtenschendingen in oorlogs- en conflictgebieden. Onlangs verscheen haar Atlas of the Conflict Israel-Palestine, het resultaat van een tienjarig onderzoek naar de oorsprong van het conflict.

Beeldend kunstenaar Ronald Ophuis, zet schilderkunst in als een middel

om beelden uit de media te vertragen en uit te rekken. Hij bouwt laag voor laag

scènes op die net voor of na een gewelddadige gebeurtenis hebben plaatsgevonden. Of Ophuis nu series over Srebrenica of Afghanistan schildert, daders of slachtoffers afbeeldt, de toeschouwer krijgt geen makkelijk moreel oordeel aangereikt.

Alle info en programma: in pfd + www.eutopia.be


1.

Meer over...