Van Schuld naar Bezit

Met dank overgenomen van W. (Wouter) Koolmees i, gepubliceerd op maandag 1 november 2010.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees wil graag dat Nederland van een schuldeneconomie naar een bezittingeneconomie gaat. De sociaal-liberaal stelt vandaag aan staatssecretaris Weekers (belastingen) voor om de aftrek van schuld door bedrijven te beperken en de winstbelasting met hetzelfde bedrag te verlagen.

Krom

Bedrijven kunnen nu fiscaal voordelig schulden maken. Dat zorgt voor onnodige risico’s in de economie en het stimuleert het hebben van schuld in plaats van het maken van winst. Koolmees: “Een kromme situatie. We moeten naar een minder schuldgericht en meer winstgericht belastingstelsel.”

Sprinkhanen

Vooral voor investeringsbedrijven is het aanhouden van schuld een lucratief middel bij overnames. Deze zogenoemde sprinkhanen pompen te kopen bedrijven vol met schulden, waarvan de rente aftrekbaar is van de winst. Koolmees: “De overnames van PCM en Hema zijn grotendeels door de belastingbetaler betaald. We moeten bedrijven stimuleren om te groeien door winst, niet door het doen van economisch onverstandige overnames.”

Lees hier de volledige bijdrage van Wouter Koolmees.