Werkbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten

Met dank overgenomen van H.E. (Harm Evert) Waalkens i, gepubliceerd op vrijdag 24 september 2010.

Werkbezoek met Pure Air Solutions aan de Verenigde Arabische Emiraten van vrijdag 24 september tot en met woensdag 29 september.

Nu ik meer tijd heb gekregen omdat de drukke agenda van de Tweede Kamer me niet meer plaagt had ik tegen mijn zoon gezegd dat ik graag een keer met hem mee wilde als hij voor zijn bedrijf naar een van hun projecten zou gaan. Dat werd dus al heel snel een bezoek aan meerdere projecten van hun bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten! Dubai ras al Khaiman en Ajman.

Doel van de reis

Pure Air Solutions is een gezamenlijk bedrijf van mijn zoon Bart Smit en Andre Schoonhoven en is gespecialiseerd in het biologisch zuiveren van proces lucht.

Dit keer ging het om het een bezoek aan een eerder geleverd project in Ajman, een van de 7 Emiraten net boven Dubai. Een luchtzuivering installatie bij een waterzuivering, die de stank, die vrij komt bij het proces er uithaalt.

8 grote torens waarin gevlochten pakketten zitten. Een medium waarop bacteriën groeien die de stank uit de lucht halen.

De tweede reis bestemming voor het bedrijf was een toelichting op een offerte voor eenzelfde soort installatie die geplaatst gaat worden op verschillende pompstations op een riolering, die aangelegd is voor een zich snel ontwikkelende stad Ras al Khaiman.

RAK is een emiraat dat weer boven Ajman ligt. De technische specificaties en de hele opzet waren voorbereid en zo konden Albert en Bart Smit, tijdens dit bezoek de onderhandelingen afronden.

Mijn reis schema

Zelf heb ik een auto gehuurd en ben na onze aankomst in Dubai zaterdag de stad in getrokken en naar Abu Dhabi gereden ongeveer 200 km ten zuiden van Dubai. In Abu Dhabi naar de haven gereden en aansluitend een hotel gevonden in het centrum van de stad.

Onderweg van Dubai naar Abu Dhabi de snelweg af gegaan en de woestijn in gereden. Een eindeloze zandvlakte met hier en daar enige begroeiing en een paar verdwaalde dromedarissen, kamelen en geiten.

Ook in de middle of no-where soms hier en daar groepjes tenten. Ik heb geen idee hoe men daarin kan overleven. Het was tegen de 45 graden in de schaduw en in de verste verte geen water te bekennen.

Zowel in Dubai als in Abu Dhabi wordt op zeer grote schaal gebouwd. Indrukwekkende gebouwen, waarbij opvalt dat de evolutie van de architectuur goed te volgen is. Hoe verder naar buiten des te extroverter de gebouwen. Niet alleen in stijl maar ook in hoogte en helling.

Aan de rand van Abu Dhabi is een enorm, ja werkelijk een enorme cirkelvormig gebouw neergezet en in Dubai stond het hoogste gebouw van de wereld. Een platte schijf die op rijst aan de rand van de woestijn. Nu er in India een nog hoger gebouw is verrezen zijn er plannen om de toren in Dubai te verlengen.

Zondag ben ik terug gereden om via Dubai naar Ras al Khaiman te gaan waar Albert en Bart bezig waren met het uit onderhandelen van de laatste zaken rondom dat project.

’s Avonds heb ik ze getroffen in hun hotel en zijn we met de opdrachtgever nog op pad geweest om langs een aantal plaatsen waar de installaties geplaatst gaan worden.

Maandag naar Ajman met ons drieeen naar Ajman gereden om de daar geplaatste installatie te monitoren.

Dinsdag de hele dag in Dubai vertoeft en een bezoek gebracht aan de Palm. Een enorme schiereilanden formatie direct aan de kust voor de stad Dubai

Via een monorail heb je een prachtig uitzicht over de bladeren van de palm, waarop huizen en appartementen zijn gebouwd. Door de Nederlandse bagger ondernemers zijn grote hoeveelheden zand opgespoten.

Midden in Dubai heb je naast de hoogste toren een fontein installatie die vanaf 18.00 uur elk half uur een voorstelling geeft. Indrukwekkend hoe het water omhoog wordt gespoten met de hoogste toren op de achtergrond.

Deze fonteinen liggen in het verlengde van de Dubai Mal een groot winkel centrum waar je de meest luxueuze spullen kunt kopen. Het goud ligt er per kilo te koop! Maar ook hier heeft de economische ressessie toegeslagen en hebben ze ongeveer de helft van de projecten stil gelegd en zijn ze opzoek naar nieuwe financieringsbronnen om hun ongebreidelde aandrang om te bouwen voort te kunnen zetten. Dubai zal en moet in de vaart der volkeren worden opgestuwd. De luchthaven wordt uitgebouwd tot de grootste hup van de wereld en het zakencentrum zal zich ongetwijfeld verder versterken.

Woensdagmorgen terug naar Nederland.

Een bijzondere reis in meerdere opzichten. Ik was niet eerder in dit deel van de wereld geweest.

Samen met mijn zoon op een zaken missie, de indrukken van het land en de onwaarschijnlijke grootheden die zich presenteren is voor een trotse vader een bijzondere ervaring.

Een onbarmhartig klimaat, waarin mensen in de stad zich kunnen laten verkoelen door airco’s, maar aan de andere kant de honderd duizenden migratie werkers uit Sri Lanka, Pakistan, Indonesie en India, die onder moeilijke omstandigheden zich staande proberen te houden.

De hiërarchische opbouw van de samenleving waar in de Koninklijke families hun zeggenschap laten gelden en hun rijkdom voor een deel delen met hun eigen bevolking. Je kunt je afvragen hoe zich dat in de toekomst zich gaat ontwikkelen en hoe een vorm van democratie zich hier gaat nestelen, als er een stevig midden kader gaat ontstaan.

Naast de natuurlijke rijkdom aan olie, waar men ernstig rekening houdt met de eindigheid van deze rijkdom liggen, er veel uitdagingen voor dit deel van de wereld om zich staande te houden. Een van de schaarste grondstoffen was, is en blijft water.

In de woestijn hoef je geen zandhandel te beginnen, maar het efficiënt inzetten van het water is een van de belangrijkste drijfveren om überhaupt te kunnen overleven en van levensbelang voor de regio.