Perspectief in Oekraine

Met dank overgenomen van E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, gepubliceerd op donderdag 21 oktober 2010.

Misschien roept de titel van deze weblog wat verwarring op. Het gaat niet over de jongerenorganisatie van de ChristenUnie die in de Oekraine verblijft. Het gaat over het project Perspectief 21/3 dat mijn vriendin aan het opzetten is om via onderwijs, arbeidstoeleiding en woonvoorzieningen perspectief te bieden aan kinderen met het syndroom van Down (21/3 duidt op trisomie op het 21e chromosoom, wat de oorzaak is van Down).

Morgen gaan we samen een dag op pad om de locatie te bekijken waar een klas voor zeer moeilijk lerende (ZML) kinderen van start moet gaan. Verschillende organisaties in Nederland zetten zich al in voor dit project, zoals het Linda-fonds en Helpende Handen. Ook het praktijkonderwijs van de Driestar in Gouda heeft zich verbonden aan het slagen van dit project. Steun uit Nederland is mooi, maar volgens mijn vriendin moet het in de toekomst passend onderwijs worden dat een hele natuurlijke plek in de Oekraiense samenleving heeft gevonden. Kinderen met Down horen er gewoon bij en verdienen een kans. Er is nog een lange weg te gaan. Het communistisch tijdperk waarin gehandicapte kinderen gewoonweg 'niet bestonden' is verleden tijd. Maar het antwoord op hoe down-kinderen wel een plek te geven is niet of nauwelijks beantwoord.

Vandaag zijn we gewoon thuis. Met engelengeduld vangt mijn vriendin Petro (haar zoon met Down) op en steekt energie in thuisonderwijs. Petro laten meelopen op de dorpsschool is helaas op een mislukking uitgelopen. Jammer, maar tegelijk een extra stimulans om passend onderwijs van de grond te krijgen.

Ik ben nu bijna 24 uur op Oekraiense bodem. Petro heeft me al 3x 'Allelujah, slaafte Christa' laten zingen. Hij was blij met de verschillende nummers van het blad Vorsten waarin zijn favorieten 'Maxima en Alexandra' te bewonderen zijn. Deze Petro en alle andere Down-kinderen in de Oekraine verdienen Perspectief.