Binnenhofblog 37

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op donderdag 21 oktober 2010.

Over onder meer de voorbereiding op het debat over de regeringsverklaring en de beëindiging van het diversiteits-/voorkeursbeleid op basis van geslacht en etnische herkomst.

Reces, stilte voor de storm

Volgende week het debat over de regeringsverklaring. Iedereen is bezig zich voor te bereiden. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat deze regering in petto heeft. Na de altijd luidruchtige culturele sector beginnen nu ook de sociale werkvoorziening, de woningbouwcorporaties, de vakbeweging, VNO/NCW (dertigplusmaatregel mbo) en de VNG zich te roeren. Behalve het wegzetten van migranten en hun kinderen baren de aanslagen op de sociale werkvoorziening en de Wajongers mij de meeste zorgen: minder werk en minder inkomen, dat is wat het kabinet-Rutte voor arbeidsgehandicapten in petto heeft. Als er nu sprake was van een verplichting voor werkgevers om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen? Maar nee hoor, ook dat niet.

Incidenten

De oogst van een paar dagen: de staatssecretaris moet haar dubbele paspoort inleveren, Barry Madlener legt uit dat de immigratiemaatregelen bedoeld zijn om moslims buiten de deur te houden en als klap op de vuurpijl wil Richard de Mos een allochtonenstop in het Haagse amateurvoetbal. Zo heeft premier Rutte niet genoeg aan twee lesuurtjes op het Johan de Witt-college om dit allemaal uit te leggen.

Diversiteit

Ik laat de feiten voor zichzelf spreken. In het regeerakkoord staat: ‘Het kabinet beëindigt het diversiteits-/voorkeursbeleid op basis van geslacht en etnische herkomst.’

Het CDA-verkiezingsprogramma meldt: ‘Net als in het bedrijfsleven streeft het CDA ook in politiek, openbaar bestuur en (semi)publieke organisaties naar meer vrouwen en mensen van andere culturele achtergronden in vertegenwoordigende en bestuurlijke functies. Ook in een volgende kabinetsperiode moet de overheid hiervoor streefcijfers vaststellen. Een goede afspiegeling van de samenleving en diversiteit in besluitvormende functies creëert meer draagvlak en geeft nieuwe inzichten die bijdragen aan goed bestuur.’

En de VVD heeft de afgelopen jaren meerdere moties ingediend en/of gesteund gericht op meer allochtonen in dienst van de overheid, meer allochtonen en vrouwen in topfuncties en meer vrouwen aan de top in het bedrijfsleven.

Kan iemand mij uitleggen waarom VVD en CDA zo’n draai maken? Aan welk PVV-ideaal wordt hiermee tegemoet gekomen? De-islamisering kan dat niet zijn? Maar wat dan wel? En betekent dat nu dat CDA en VVD echt afstand nemen van het gedachtegoed dat ze kort geleden nog volop steunden? Te weinig vrouwelijke en allochtone ministers en staatssecretarissen, nou vooruit. Maar afzien van beleid om tenminste in de toekomst ook het vrouwelijk en allochtoon talent de kans te geven, onbegrijpelijk!