Bordes

Met dank overgenomen van T. (Tamara) van Ark i, gepubliceerd op woensdag 20 oktober 2010.

’s Morgens loop ik graag over het Binnenhof naar mijn werkkamer toe.

Het is prachtig om die historische omgeving aan het begin van je werkdag op je in te laten werken. De drukte daar nam naarmate de formatie vorderde, alleen maar toe. Normaal gesproken is al geen dag hetzelfde in de Tweede Kamer, in tijden van regeringsvorming gaat de hectiek nog eens in de versnelling. Het was een komen en gaan van politici, journalisten en dagjesmensen. De IJscoman op het Binnenhof en de haringkraam daar net buiten hebben hele goede zaken gedaan.

Hoewel het hectisch was in de sfeer, werd er inhoudelijk juist flink geschrapt in de agenda. Nu het nieuwe kabinet bijna op het bordes stond, wilde de Kamer vaak liever het debat uitstellen tot de nieuwe ministers er zijn, dan met ministers die op het punt van vertrekken staan, een achterhoededebat te voeren. Ik heb de tijd goed benut met gesprekken en werkbezoeken. Zo heb ik uitgebreid gesproken met de woordvoerder Zorg van de VVD fractie in de Eerste Kamer. Wetten gaan na behandeling in de Tweede Kamer immers naar de Eerste Kamer, die met recht de Chambre de Reflection wordt genoemd. Pas als de Eerste Kamer ook “ja” heeft gezegd, wordt de wet van kracht. En de gang naar de Eerste Kamer is echt meer dan een verplicht nummer, zo heeft de geschiedenis wel bewezen. In een prachtig historische omgeving komen Eerste Kamerleden eens per week een dag bijeen om met meer afstand tot de hectiek van alledag hun licht te laten schijnen over wet- en regelgeving. Voor de Eerste Kamerleden komt er trouwens ook een spannend jaar aan, want de verkiezingen voor Provinciale Staten in het voorjaar van 2011, betekenen ook verkiezingen voor de Eerste Kamer. En vanwege de wetgevende taak is dat dus een belangrijk moment. Zeker ook voor het nieuwe Kabinet, omdat zij immers de wetgeving door de Kamers moeten leiden.

Donderdag was het dan zover; de bordesscene met de presentatie van het nieuwe Kabinet. In onze vleugel in het Tweede Kamergebouw met kippenvel bekeken. De nieuwe minister-president ministers en staatssecretarissen kunnen aan de slag, en de agenda’s voor debatten in de Tweede Kamer hebben dat ook nodig. Ook kippenvel was het soms ontroerende afscheid van vertrekende ministers en minister-president. Met respect voor het werk dat zij hebben verricht, werden ze door velen uitgezwaaid.

Terwijl u dit leest, is het herfstreces aan het Binnenhof. De toeristen kunnen bezit nemen van het prachtige Plein en de omgeving. Vanaf volgende week staan de begrotingen op de agenda. De politici bereiden zich voor op een nieuwe hectische tijd, een nieuwe week aan het Binnenhof.

Reageren? Mail naar t.venrooy-vanark@tweedekamer.nl

(deze column verscheen 15 oktober in Hart van Holland)