‘Naar boven kijken in de Trêvezaal’

Met dank overgenomen van A. (Alexander) Pechtold i, gepubliceerd op donderdag 14 oktober 2010, 2:24.

Vandaag een bijzondere dag in Den Haag. Een vrolijke dag, ook al is het weer een beetje druilerig, want het kabinet Rutte is vandaag door de Koningin beëdigd. Vanochtend hadden ze hun eerste bijeenkomst in de Trêvezaal. Dat is het constituerend beraad. Ik moest even terug denken aan mijn eigen periode als Minister.

Die mooie zaal met een prachtig plafond als je naar boven keek. Met wolken en allemaal engeltjes erin. Nou, sommige leden van dit kabinet zullen geregeld even naar boven kijken om hulp in te roepen. Ehm, over een dag over tien dan hebben we ook de regeringsverklaring. Daar zit nog een week tussen. En dan hebben we in de Tweede Kamer de regeringsverklaring en het grote debat, want we hebben geen Algemene Beschouwingen gehad, dus dan moet toch Rutte en zijn club zich gaan verantwoorden.

D66 zal met een opgewekt, positief eigen verhaal onze agenda als alternatief inbrengen. We gaan de morele verontwaardiging voorbij en laten gewoon zien dat wij dit kabinet gaan gebruiken om zelf invloed te hebben en onze ideeën als beter alternatief neer te zetten. Afscheid vandaag, en nieuwkomers. Mijn nieuwe overbuurman is Minister Hillen van Defensie. Maar zojuist nam afscheid oud Minister van Middelkoop, mijn oude overbuurman. En dat ging met een orkestje. Ik hoop niet dat erop bezuinigd wordt op de orkesten, want kijk toch eens hoe stijlvol dat gaat en dat hoort toch ook wel een beetje bij de traditie van zo’n eerbiedwaardig Ministerie als van Defensie.