Binnenhofblog 36

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op zondag 17 oktober 2010.

Over onder meer de eerste echte rel voor het kabinet-Rutte, Evert de Jager, scholenbezoek en de HTM.

Kabinet-Rutte al 48 uur in bedrijf

Het kabinet zit er nog geen 48 uur en de eerste echte rel steekt de kop op. Mag staatssecretaris Marlies Veldhuijzen haar Zweedse paspoort wel houden? Waar gaat het over? Een mevrouw die, net zoals Nebahat Albayrak, elders is geboren, Nederlander is geworden en die zich zeer betrokken heeft getoond bij onze samenleving (Nebahat bij justitie en Marlies in de ouderenzorg). Wilders maakte in 2007 een geweldig nummer van de dubbele paspoorthouders Albayrak en Aboutaleb. En moet dat nu doen jegens Veldhuijzen. Heel consequent. Ik ben het er niet mee eens, want je sluit daarmee misschien wel een miljoen Nederlanders met een tweede paspoort uit van het openbaar bestuur en ziet ze daarmee toch als tweederangs burgers, minder loyaal aan Nederland. Maar het is een opvatting. Mevrouw Veldhuijzen en het CDA (en de VVD) staan nu voor de keus. Neemt zij afstand van haar paspoort, dan nemen ze de verantwoordelijkheid voor deze opvatting van Wilders en stemmen ze achteraf alsnog tegen het staatssecretariaat van Aboutaleb en Albayrak. Dan bekennen ze zich definitief tot de politiek die onderscheid maakt tussen mensen op basis van afkomst!

Evert de Jager

Afgelopen week een zeer indrukwekkende bijeenkomst bijgewoond ter nagedachtenis van de plotseling overleden directeur van ons Nationaal Toneel. De verbondenheid van al die aan de (toneel)kunst en Evert toegewijde mensen, de muziek en de prachtige woorden, de Koninklijke Schouwburg zelf!

Scholenbezoek

Op bezoek bij het Maris College en het Segbroek College is me wel duidelijk geworden hoe groot de inspanning is die getroost moet worden om alle leerlingen 72 uur op maatschappelijke stage te sturen.

Wereldplein

Een prachtig initiatief om alle vluchtelingen in Den Haag een plek te geven voor ontmoeting, bedrijvigheid, educatie, horeca en waar men zich aan de stad kan laten zien. Daar gaan we aan werken.

Bonbons

Deze week bonbons gekregen voor het voorzitterschap van de commissie voor Jeugd en Gezin en de Werkgroep Toekomstverkenning Jeugdzorg. Van Joël Voordewind namens de hele commissie vanwege de laatste vergadering. Leuk en gemeend.

Personeel jeugdzorg

Als laatste daad als voorzitter van de commissie voor Jeugd en Gezin het actieplan professionalisering jeugdzorg in ontvangst genomen. Spreek trots uit op het resultaat van ‘mijn’ werkgroep, integraal opgenomen in het nieuwe regeerakkoord, en zorg over de versnippering van het jeugdbeleid over ten minste vier ministeries.

Chakana

Samen met onder anderen prinses Maxima diner in de Ridderzaal ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van een ontwikkelingsproject voor indianen uit de Andes. Jan van Zijl en Ella Kalsbeek zijn hiervan de grote inspirators. Zij zorgen voor de betrokkenheid van honderden mensen uit hun uitgebreide netwerk. De avond had een feestelijk karakter, ondanks de gelijktijdige presentatie van het nieuwe kabinet een stukje verderop.

Leo Olffers

Deze week Leo Olffers voorgedragen voor de humanistische prijs 2010. Dik verdiend.

HTM

Dikke pluim voor de gemeenteraadsfractie, met in het bijzonder Abderrahim Kajouane, die het hebben opgenomen voor onze HTM en tegen aanbesteding. Waarom? Infra, tram en bus horen bij elkaar en moeten niet worden gesplitst; dit leidt tot minder afstemming en onderlinge verrekening (zie NS!) en dus meerkosten. Aanbesteding kost sowieso heel veel geld. HTM is van de stad en de stad wil niet een optimaal financieel rendement, maar kwaliteit voor de klant en continuïteit van het bedrijf. HTM maakt deel uit van een breed en sterk netwerk in onze stad met vele belangrijke partners (Stadsbeheer, politie, Dienst Stedelijke Ontwikkeling, instellingen op het terrein van sport, cultuur, promotie, enzovoort); een nieuwe exploitant moet dat allemaal opnieuw opbouwen (met een veel sterkere focus op financieel rendement). Ten slotte zal de rechtspositie van de HTM-chauffeurs, -controleurs en ander personeel er niet beter op worden. Leedvermaak over positie PVV wordt bij mij overschaduwd als de openbare aanbesteding toch doorgaat en de HTM deze zou verliezen.