Voorzitter Eerste Kamer brengt officieel bezoek aan Albanië, Tirana

Tirana, Albanië. Uitzicht over het Skanderbegplein.
datum 19 oktober 2010
plaats Tirana
organisatie Eerste Kamer der Staten Generaal (Eerste Kamer) i

De Voorzitter van de Eerste Kamer i, René van der Linden, brengt van 19 tot 21 oktober een officieel bezoek aan de Republiek Albanië. Hij verblijft daar op uitnodiging van de Voorzitter van het nationale parlement, Jozefina Topalli.

Van der Linden heeft in de hoofdstad Tirana diverse ontmoetingen met leden van regering en parlement. Het programma gaat op dinsdag 19 oktober van start met een officieel ontvangst door minister-president Sali Berisha van Albanië. Op woensdagochtend wordt de Kamervoorzitter ontvangen door parlementsvoorzitter Jozefina Topalli. In de middag volgt een ontmoeting met het Albanese staatshoofd, president Bamir Topi.

Op het programma staan eveneens gesprekken met diverse parlementsleden van regerings- en oppositiefracties, waaronder oppositieleider Edi Rama, die tevens burgemeester is van de hoofdstad Tirana. Daarnaast zijn er ontmoetingen met vertegenwoordigers van onafhankelijke organisaties (NGO's). Donderdagochtend geeft Kamervoorzitter Van der Linden een lezing voor de universitaire gemeenschap van Tirana.

Europese natie

Het bezoek van Kamervoorzitter Van der Linden vindt plaats in de context van de goede samenwerking tussen Nederland en Albanië. Als overwegend Moslimland is Albanië volgens Van der Linden van bijzondere betekenis voor de interculturele en interreligieuze dialoog in Europa.

Van der Linden is door eerdere bezoeken aan Albanië geen onbekende in dit land. Hij leerde als rapporteur voor Albanië in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa i het land en zijn interne verhoudingen goed kennen. Albanië behoort volgens Van der Linden tot de landen die op weg zijn een moderne Europese natie te worden. Daarbij verdienen zij volgens hem steun in hun proces van democratisering, evenals bij het ontwikkelen van structuren die de mensenrechten en de kwaliteit van de rechtsstaat borgen.

Jan Dibbets Collectie

Samen met de beeldend kunstenaar Jan Dibbets brengt René van der Linden op 21 oktober een bezoek aan de Jan Dibbets Collectie, die ten toon is gesteld in de National Gallery of Arts. Jan Dibbets wordt in Albanië geroemd vanwege zijn verdiensten voor de kunst en cultuur in dat land. Zo heeft hij in het belang van een modern kunstscheppend klimaat in Albanië een omvangrijke collectie kunstwerken verzameld. Deze collectie kreeg onlangs een prominente plaats in de National Gallery in Tirana. Het werk van Dibbets voor Albanië op het gebied van kunst en cultuur heeft volgens waarnemers ook bijgedragen aan een positieve beeldvorming over Nederland in Albanië.


1.

Eerste Kamer der Staten Generaal (Eerste Kamer)

Eerste Kamer ingang
Bron: © Kevin Bergenhenegouwen / PDC

De Eerste Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging en heeft met name een rol op wetgevend gebied. Over een wetsvoorstel moet, als de Tweede Kamer het heeft aangenomen, ook door de Eerste Kamer worden gestemd. De Eerste Kamer kan een wetsvoorstel nog tegenhouden.

De leden van de Provinciale Staten kiezen de 75 Eerste Kamerleden. De Provinciale Staten worden weer wel rechtstreeks gekozen. Men spreekt dan ook wel van 'getrapte' verkiezingen. De Eerste Kamer is een Hoog College van Staat.

2.

Taak

De Eerste Kamer is medewetgever. Nadat de Tweede Kamer een wetsvoorstel heeft aangenomen, moet ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog goedkeuren. In tegenstelling tot de Tweede Kamer kan de Eerste Kamer wetsvoorstellen niet meer wijzigen. Ook mist de Eerste Kamer het recht van initiatief.

De Eerste Kamer beschikt wel over controlerechten (zoals het vragenrecht), maar maakt daar minder gebruik van dan de Tweede Kamer. De ambtelijke dienst van de Eerste Kamer, met eveneens aan het hoofd de griffier, is veel kleiner dan die van de Tweede Kamer.

3.

Positie

4.

Rechten

5.

Leden

6.

Verkiezingen

7.

Organisatie

8.

Vergaderingen

 

Meer over

9.

Meer over...