Databeest en cookiemonster in informatieland, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 17 november 2010 20:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen B.I. (Brigitte) van der Burg i, S.M.J.G. (Sharon) Gesthuizen i, H. (Henk) Bosma e.a.
organisatie De Balie i

Leidt het elektronisch kinddossier tot minder kindermishandeling? Kan de OV-chipkaart veiliger? Wat doen bedrijven met de klantgegevens die ze op internet verzamelen?

Computersystemen slaan steeds meer gegevens over ons op. Overheden en bedrijven maken daarvan gebruik om de efficiëntie te verhogen of de communicatie te verbeteren. Maar er kleven ook allerlei risico’s aan. Doen databases wat ze moeten doen? Hoe betrouwbaar zijn de gegevens? En wat kun je doen om een fout in je gegevens of risicoprofiel te herstellen?

Een debat over ICT-beloftes, mismatches en de (on)mogelijkheden om controle uit te oefenen over je eigen gegevens. Met Tweede Kamerleden, ICT-deskundigen en betrokkenen uit de praktijk. Het elektronisch kinddossier, klantenprofielen op internet en ‘de vergeten burger’ staan hierbij centraal.

Programma:

Opening door Jan Staman (directeur Rathenau Instituut)

Inleiding door Geert Munnichs (Rathenau Instituut)

1e discussieronde over het elektronisch kinddossier

Panelleden: Brigitte van der Burg (Tweede Kamerlid VVD), Jos Lamé (directeur Riagg Rijnmond), Jo Hermanns (hoogleraar Opvoedkunde, UvA), Bart Jacobs (hoogleraar computerbeveiliging, RU), Henk Bosma (ex-PinkRoccade)

Column door Toon Caris (Mens en ICT, KU Leuven)

2e discussieronde over klantenprofielen

Panelleden: Sharon Gesthuizen (Tweede Kamerlid SP), Mireille Hildebrandt (UHD Rechtstheorie, EUR), Vincent van Hunnik (Marketing director Human Inference), Bart Jacobs (hoogleraar computerbeveiliging, RU), Henk Bosma (ex-PinkRoccade)

Afsluitende discussie met Tweede Kamerleden

O.l.v. Anouschka Laheij

i.s.m. het Rathenau Instituut


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...