Binnenhofblog 35

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op zaterdag 9 oktober 2010.

Over onder meer ons eigen verhaal, een ontbijtje met Van Aartsen, paspoort en ID, Kijkduin en het Sarnamihuis.

PvdA, aan de slag

Nu het nieuwe kabinet er uiteindelijk toch komt, hoe krakkemikkig ook, heeft het geen zin daarover nog langer te miepen. Komt alleen maar over als ‘zure druiven’. Het brengt de coalitie niet in de problemen (dat kan het zelf veel beter). Onze energie kunnen we beter besteden aan ons eigen verhaal, onze alternatieven om Nederland beter en socialer te maken. We maken ze zo overtuigend en organiseren daarvoor zoveel maatschappelijke steun dat de nieuwe coalitie er niet omheen kan.

Ontbijtje Van Aartsen

Met een aantal Haagse Kamerleden een croissantje gegeten op uitnodiging van het Haagse college. Best veel zorg over de optelsom van bezuinigingen voor de steden. Vooral het wegvallen van veiligheidsgelden en gelden voor verkeer en vervoer en stadsvernieuwing hakken erin. Stagnatie van aanpak leefbaarheid in wijken als Escamp dreigt, net zoals minder en duurder openbaar vervoer.

Paspoort en ID

Aardig debat met veel wisselingen in standpunten. De VVD is nu tegen centrale opslag van persoonsgegevens, eerst voor. PVV wilde iedere officier van justitie toegang geven tot het bestand, daar hoor je ze nu niet meer over. Bijleveld was eerst tegen een langere geldigheidsduur van het paspoort, in de verkiezingscampagne was het CDA voor, vervolgens was Bijleveld weer tegen, in het regeerakkoord is het CDA weer voor (alle 21!), tijdens het debat afgelopen week is Bijleveld nog steeds tegen. Nu maar afwachten wat Donner als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken ervan vindt. Hoe het ook zij, een langere geldigheidsduur zou een aardige vermindering van de administratieve lasten voor de burger zijn. Gratis ID trouwens ook, maar dat geen echte lastenverlichting, maar slechts een verschuiving.

Klokkenluiders

Mijn motie om het adviespunt Klokkenluiders onder te brengen bij de Nationale Ombudsman is niet uitgevoerd omdat de SER bang is dat deze niet zullen begrijpen dat je ook voor zaken buiten de overheid daar terecht kunt en omdat deze ‘te activistisch’ is.

Burgerschap

Maandag op bezoek bij het Maris College en het Segbroek College op onderzoek naar de burgerschapsvorming in het onderwijs.

Lokaal Bestuur

Zaterdag weer het Festival van het Lokaal Bestuur.

Kijkduin

Beetje tegenstrijdige berichten. Eerst zou Den Haag afzien van veel bouwplannen,waaronder die op Kijkduin, en even later meldt Fortress dat zij doorgaan met bouwplannen op Kijkduin. Wat is het nou?

Sarnamihuis, Huis van de Haagse migratie

Het Sarnamihuis is voorlopig gered. In 2011 krijgt het nog subsidie. Daarna is onzeker. Mijn idee: bouw het Sarnamihuis om tot een Huis van de Haagse migratie. Alle migrantengroepen in Den Haag zouden om de beurt een expositie moeten kunnen inrichten in samenwerking met Haags Historisch Museum, Gemeentearchief, Museon en natuurlijk de verschillende gemeenschappen: Indisch, Chinees, Turks, Marokkaans, enzovoort). Elke grotere migrantengroep komt om de vier jaar aan de beurt, uitgaande van twee exposities per jaar. Hebben we gelijk weer een ‘Indisch Huis’.

Volg mij op Twitter: http://www.twitter.com/PierreHeijnen