Wildernis

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op vrijdag 8 oktober 2010, column.

In mijn nieuwsbrief van 20 augustus waarschuwde ik voor een culturele kaalslag als Rutte het voor het zeggen zou krijgen. En dat blijkt. De belasting op toegangskaartjes gaat van 6 naar 19%. Het kabinet wil 200 miljoen euro bezuinigen op cultuur. Hele orkesten en gezelschappen dreigen daardoor te verdwijnen.

Heel veel Nederlanders pikken deze bezuinigingen niet. Vanmiddag bracht alleen al een internetactie via Facebook ruim 2500 mensen op de been. Op het Malieveld protesteerden zij tegen de culturele kaalslag van Rutte, Wilders en Verhagen. Ik was er bij om deze mensen te steunen.

Ik ben lang onderwijzer geweest op de basisschool. Daar zie je hoe belangrijk het is dat kinderen al jong met kunst, dans, theater en muziek in aanraking komen en hoe dat hun hele verdere leven verrijkt. Als je dat kapotmaakt, zet je een hele generatie cultureel op achterstand. Het bespelen van een instrument of het luisteren naar een ander wordt dan iets voor de elite. Het bezoeken van een theater- of toneelvoorstelling wordt onbetaalbaar, terwijl dit nou juist toegankelijker moet worden voor iedereen.

En laten we niet vergeten. Ook het cabaret van mijn dorpsgenoot Guido Wijers is prachtige cultuur. En wat dacht je van de plaatselijke fanfare, of het fantastische werk van André Rieu, Guus Meeuwis en het theater van Cirque du Soleil? Cultuur is echt wel meer dan een mooie opera en klassiek ballet, daar moeten we dus zuinig op zijn. Ik word er knap pissig van dat rechts doet alsof kunst en cultuur een uit de hand gelopen linkse hobby is. Alsof het Nieuwjaarsconcert en ook Lowlands en Oerol er allemaal niet meer toe doen.

Het is stuitend hoe iemand als Geert Wilders, die altijd zo prat gaat op onze eigen Nederlandse cultuur, zo rücksichtslos de sloophamer zet in alles wat die cultuur maakt en in stand houdt.

Cultuur is één van de belangrijkste pijlers onder onze beschaving. En dat rechtse politici daarin zo blind de bijl zetten is voor mij een voorteken van waar zij met ons land naar toe willen. Dat is een kille, grauw wildernis waarin alles wat kwetsbaar is, geen waarde meer heeft.

En dan vrees ik, dat de cultuursector nog maar het begin is...