Fokverbod Nertsen

Met dank overgenomen van H.E. (Harm Evert) Waalkens i, gepubliceerd op zondag 3 oktober 2010.

Dinsdag behandelt de Eerste Kamer het wetsvoorstel Verbod Pelsdieren.

72% van de Nederlandse bevolking, zo blijkt uit onderzoek, vindt dat ook het fokken van pelsdieren, solitair levende en niet gedomesticeerde dieren in kooien voor hun pels, wettelijk moet worden verboden.

Vossen en chincilla’s, twee voor de bontproductie gehouden diersoorten, konden tot 1 april 2008 in ons land worden gefokt. Bont wordt beschouwd als een luxeproduct waarvoor alternatieven bestaan die mooi, modieus en warm kunnen zijn. Ook in andere Europese landen zijn zulke strenge nieuwe welzijnsnormen voor nertsen doorgevoerd dat het voor de fokkerij economisch niet langer rendabel is om ze te houden. De facto worden de nertsenfokkerijen hiermee in deze landen afgeschaft. Ook in Nederland komt mogelijk dus een einde aan een legale bedrijfstak. Voor ons is het een uitgemaakte zaak dat op grond van ethische en morele gronden het tijd is voor een afbouw van de sector met een redelijke overgangstermijn. Dat betekent, dat een mindshift nodig is in de sector! Ondernemers staan voor de uitdaging om nieuwe activiteiten te starten op de bestaande plekken. Wij gaan niet op hun stoel zitten, maar geven aan dat er bijvoorbeeld in overleg met gemeenten nieuwe vergunningen uitgegeven kunnen worden voor duurzame toekomstige activiteiten. Wij vertrouwen op de inventiviteit van ondernemers om beslissingen te nemen in de context van de veranderde maatschappelijke opvatting.

Dr. Joyce Sylvester, (waarnemend) burgemeester Naarden, woordvoerder LNV PvdA Eerste Kamer, Drs. Harm Evert Waalkens, voorheen woordvoerder LNV PvdA Tweede Kamer en mede indiener van het initiatiefwetsvoorstel