Topontmoeting EU-Zuid-Korea vanwege eerste handelsakkoord onder het Verdrag van Lissabon

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op woensdag 6 oktober 2010.

In het kader van de topontmoeting tussen de EU i en de Republiek Korea heeft Steven Vanackere, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel als voorzitter van de Raad van de Europese Unie i, vandaag in Brussel samen met zijn Koreaanse collega en commissaris Karel De Gucht i de Vrijhandelsovereenkomst ondertekend tussen de Europese Unie, de lidstaten van de Unie en de Republiek Korea. Minister Vanackere is tevreden over de ondertekening van deze belangrijke overeenkomst die zal bijdragen tot het intensifiëren van de handelsrelaties met een van onze meest dynamische Aziatische partners.

Het gaat hier om de eerste handelsovereenkomst sinds de invoering van het Verdrag van Lissabon i. “Ik ben ontzettend blij dat we deze beslissing hebben kunnen nemen na intense onderhandelingen met de Raad. We zijn overeengekomen om deze overeenkomst op voorlopige basis toe te passen vanaf 1 juli volgend jaar”, aldus minister Vanackere. De minister herinnert eraan dat het Verdrag van Lissabon aan het Europees Parlement i een aanzienlijke rol inzake handelsbeleid heeft toegekend. Het Belgische voorzitterschap i werkt momenteel samen met het Europees Parlement aan de opstelling van een vrijwaringsmechanisme dat moet tegemoetkomen aan de eventuele ongerustheid bij de Europese industriële sectoren. “Ik heb er alle vertrouwen in dat deze vrijhandelsovereenkomst zonder al te veel problemen zal kunnen worden ingevoerd”, aldus nog Steven Vanackere.

“Het akkoord met Korea is het eerste akkoord van de nieuwe generatie dat tot een succesvol einde werd gebracht. Dit is het eerste van een hele generatie bilaterale handelsovereenkomsten die Europa i en Azië zullen samenbrengen in een steeds nauwer wordende economische samenwerking. De EU wil de multilaterale handelsonderhandelingen in Genève voortzetten. Deze bilaterale aanpak moet beschouwd worden als een noodzakelijke aanvulling op de multilaterale aanpak.

Het is veruit het meest ambitieuze akkoord ooit: het zal tot 100% van de handel in 97% van de goederen vrijmaken. Bovendien wordt komaf gemaakt met de vele niet-tariefgebonden belemmeringen waar onze ondernemingen momenteel onder lijden. Dit is een grote stap in de richting van een open markt in Azië. Dankzij dit akkoord dat tot tewerkstelling en welvaart zal leiden, kunnen we gerust stellen dat het Europese handelsbeleid opnieuw op het goede spoor zit.” concludeert Minister Vanackere.