Binnenhofblog 34

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op vrijdag 1 oktober 2010.

Over onder meer het regeerakkoord van PVV/VVD/CDA, de bezuinigingen in de overheid, een nieuw paspoort en de kopstoot van Hernandez.

Het ei is gelegd

De hele week in afwachting van het regeerakkoord van PVV/VVD/CDA. Vooral donderdag. De presentatie was gênant. Wilders stal de show en Rutte en Verhagen stonden er wat schaapachtig bij en verstopten hun onzekerheid achter een zekere studentikoze humor. In ruil voor een anti-migrantenpolitiek (met vooral symbolische maatregelen!) koopt men bezuinigingen ten laste van de meest kwetsbare mensen (Wajong, bijstand, zieken), kwetsbare buurten en collectieve voorzieningen in de sfeer van cultuur, omroep en natuur. De marktwerking in de zorg en het openbaar vervoer wordt met kracht voortgezet.

Ambtenaren

Ook wat ons betreft zou er bezuinigd moeten worden in de overheid. Geen misverstand daarover. Maar wel realistisch. Anderhalf miljard in vier jaar, alleen al op de rijksoverheid! Dat gaat nooit lukken. Je zou dan zeggen: Heijnen, waarover maak je je druk? Het gebeurt toch niet!

Waar ik me druk over maak, is de sfeer van ‘weg met de overheid’, ‘ambtenaren, politici en bestuurders maken het leven moeilijker en duurder’, ‘de overheid als vijand van de burger’. Alsof al die ambtenaren geen nuttige dingen doen, niet onze samenleving beter proberen te maken. Dat tast het vertrouwen in de georganiseerde solidariteit aan, zoals vormgegeven in ons rechtssysteem, ons zorgstelsel, ons onderwijs, onze sociale zekerheid. De overheid, de publieke sector is de bondgenoot van de burger en niet z’n vijand. Op dit onderdeel bekent het kabinet zich echt tot een ideologisch scherp rechts kabinet.

Hervormingen

Om de verzorgingsstaat ook op langere termijn te behouden, zijn hervormingen nodig: zorg, wonen, werken, vervoer, milieu en klimaat. Op al deze punten geeft het kabinet niet thuis. Rutte wilde vooruit: de boel niet bij elkaar houden, maar in beweging brengen. En nu ligt er een akkoord met op alle grote vraagstukken stilstand in plaats van vooruitgang.

Pesterijen

Het nieuwe kabinet schrapt de toeslag voor 65-plussers met een gedeeltelijke AOW. Dit veroordeelt gewone Surinamers, Turken en Marokkanen van 65 jaar en ouder die geen 50 jaar in ons land hebben doorgebracht nog sneller tot de bijstand (die ook al omlaag gaat). Ik vraag me af wat mijn Hindoestaanse vrienden (ook van CDA en VVD) hiervan vinden.

Huis voor de Democratie en Rechtsstaat

Donderdag officieel van start gegaan, op hetzelfde moment als de presentatie van het regeerakkoord! Toeval bestaat niet. Het regeerakkoord schuurt hier en daar langs de rechtsstaat. Er moeten niet voor niets tientallen Europese verdragen worden veranderd die allemaal toezien op gelijke behandeling.

Nieuw paspoort

Debat aangevraagd. Volgende week donderdag waarschijnlijk het laatste debat met Bijleveld. In 2011 alweer een nieuw paspoort. Is dat noodzakelijk? Kan dat wel worden aanbesteed aan buitenlandse bedrijven? Wie garandeert de veiligheid? Hoe zit het met de centrale opslag van gegevens? Volgens Bijleveld elke vijf jaar een nieuw paspoort, volgens het regeerakkoord elke tien jaar! Toen ik dat voorstelde, gaven VVD, CDA en PVV niet thuis. Nu wel.

Afscheid

Roland Verbiest vertrekt naar Afrika. Een bijzondere Hagenees die zeer heeft bijgedragen aan onze stad met Koninginnenach, Haganum Festival, Ha-Schi-Ba en vele andere evenementen. Heeft hij al een gemeentelijke onderscheiding?

Kopstoot

De PVV’ers moeten hun handjes thuishouden na de incidenten met Graus en Brinkman. Dan maar een kopstoot, dacht Hernandez.