Binnenhofblog 33

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op vrijdag 24 september 2010.

Over onder meer de alternatieve begroting, Prinsjesdag, twee Prinsjesdagontbijten, een fel debat met Hero Brinkman en geweld op het veld.

  • 65 zetels voor alternatieve begroting

    Het is PvdA, SP, D66 en GL in een paar dagen gelukt om het eens te worden over een alternatief voor de belangrijkste bezuinigingen in de begroting. Kinderopvang en inburgering worden gered ten koste van de JSF en een belastingvoordeel voor het grootbedrijf. Ook zo benieuwd wat ‘Henk en Ingrid’ hiervan vinden?

    Prinsjesdag

    Dit keer geen familie, maar Sabrina van Laar als gast in de Ridderzaal. Zij is onderwijzeres van groep acht van de basisschool het Startpunt in de Schilderswijk. U weet wel, die juf van al die toptalenten. Vreemde Prinsjesdag: nauwelijks verholen kritiek op VVD/CDA/PVV in wording, een waxinelichtjeshouder tegen de Gouden Koets, versprekingen door Beatrix, geen algemene politieke beschouwingen. De VNO/NCW/MKB-borrel in Nieuwspoort was zo druk en warm, het leek het Tikibad wel. De ontvangst door het Haagse gemeentebestuur ’s avonds was als vanouds. Ik miste alleen een toespraak/pleidooi van onze burgemeester. Zo vaak heb je geen circa 35 parlementariërs bijeen!

    Prinsjesdagontbijt

    De volgende ochtend vroeg in het Westland op bezoek bij de Westlandse ondernemers. In de slag met burgemeester Van der Tak en VVD-collega De Krom. Beiden beleden hun geloof in een kleine overheid en ik in een stevige overheid (die ons de welvaart heeft gebracht zoals we die nu kennen). Nederland heeft volgens alle internationale deskundigen het beste beleid gevoerd om de crisis het hoofd te bieden, maar desondanks durft Paultje de Krom uit Voorburg-Leidschendam te spreken over de puinhopen van de PvdA. Absurd.

    Prinsjesdag Grote Kerk

    In een volle kerk op de ochtend van Prinsjesdag wordt door talloze religies en levensbeschouwingen een overweging gegeven aan de politiek ter gelegenheid van de opening van het parlementaire jaar. Er is een heel vak beschikbaar voor kabinet, Raad van State, Eerste en Tweede Kamer. Opkomst Tweede Kamer was dit keer minimaal: drie CDA-leden en ik als enige PvdA’er. Niet meer geïnteresseerd in de interlevensbeschouwelijke ontmoeting als bijdrage aan vreedzame samenleving? Bang voor statement richting PVV?

    Prinsjesdagonbijt

    Ook het Platform Verstandelijk Gehandicapten organiseert een ontbijt om de Kamerleden te informeren over de gevolgen van het kabinetsbeleid voor deze mensen. ‘Eigen verantwoordelijkheid’ schiet echt tekort als je niet zelfredzaam bent!

    Debat Ombudsman

    Fel debat met Hero Brinkman. Hij hecht aan ‘onafhankelijkheid’ van Nationale Ombudsman zolang deze maar niet afwijkt van de PVV-boodschap. Anders ben je ‘D66-potentaat’ en heb je ‘theegedronken met Cohen’ of ben je ‘lobbyist voor klanten van de IND’. Ook opvallend, nu al de stuitende arrogantie, nog voordat de macht wordt uitgeoefend. Dat belooft wat.

    Claimcultuur

    Interview met De Telegraaf roept het misverstand op dat ik de gang naar de rechter zou willen afsnijden voor mensen met problemen met de zorg. Geenszins. Wel wil ik zicht op de ontwikkeling van het aantal civiele procedures jegens (semi)overheid. Amerikaanse claimindustrie voorkomen.

    Straten-Generaal

    Zaterdag naar Eindhoven en Oss. En helaas niet naar het Escamp Festival.

    Terry Fox Run

    Zondag lopen voor de kankerbestrijding. Tien kilometer door de Westduinen. Doe mee.

    Trots op Den Haag

    • • 
      Den Haag heeft het beste digitale loket van alle gemeenten
    • • 
      Den Haag was top tijdens Prinsjesdag
    • • 
      Het nieuwe fiets-wandelpad door de Haagse Westduinen
    • • 
      De toneelprijzen
    • • 
      ADO Den Haag

    Failliet Den Haag FM

    Zonde.

    Geweld op het veld

    Schokkende ervaring afgelopen zaterdag bij LYR A3 tegen HBS 5. Mijn zoon kreeg een keiharde kopstoot. Aanleiding nul. Lichte hersenschudding. Hoe kan iemand zo ontsporen? Hij zou al als zwart schaap bekend staan in het dorp en nu definitief geroyeerd worden. Eerste gedachte: terecht. Tweede gedachte: is die jongen (en de samenleving) geholpen door hem verder te verstoten? Hoe hoog zou de minimumstraf van de nieuwe coalitie hiervoor zijn?