Binnenhofblog 32

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op vrijdag 17 september 2010.

Over onder meer de formatie, Prinsjesdag, de Algemene Beschouwingen en burgerschapsvorming.

Formatie

CDA-voorzitter Bleker wilde ook stoppen: dat kon je allang aan hem afzien. Verhagen schrijft aan de leden dat het CDA een sociaal georiënteerde partij blijft: ben benieuwd of het regeerakkoord de sterkste schouders ook de zwaarste lasten laat dragen in plaats van de zieken, werklozen en arbeidsgehandicapten. De PVV lijkt voortdurend meer in te leveren op haar ferme standpunten en ingrijpende bezuinigingen blijven nodig, maar wellicht niet achttien miljard al per 2015 (zoals wij altijd al beweerden).

Prinsjesdag

De kermis is er, de gouden koets, de koningin, de Prinsjesdagborrels, de Prinsjesdagontvangst door het Haagse gemeentebestuur, de Interreligieuze Prinsjesdagbijeenkomst, het Prinsjesdagconcert, de hoedjes. Maar één ding ontbreekt: de visie en voornemens van een kabinet op het nieuwe jaar. Ben benieuwd wat de koningin namens het demissionaire kabinet nu gaat zeggen.

Begroting

Het circus begint dit jaar vroeg voor mij. Half oktober aan de slag met Balkenende over de begrotingen van Algemene Zaken, de Hoge Colleges van Staat en het Koninklijk Huis. Suggesties? Meld ze me gerust.

Algemene Beschouwingen

Die slaan we maar een keertje over. Om nu met Balkenende over de hoofdlijnen van het regeringsbeleid voor 2011 te gaan debatteren, terwijl die feitelijk intussen door de onderhandelaars van PVV/VVD/CDA een kamertje verder worden vastgesteld, is echt bizar.

Prinsjesdagontbijt

Woensdagmorgen mag ik naar het Westlandse Ondernemersontbijt met onder anderen burgemeester Van der Tak en VVD-collega Paul de Krom om te debatteren over de Miljoenennota. Leuk.

19.000 WSW’ers op de wachtlijst

Voor 19.000 mensen met een arbeidshandicap is momenteel geen plaats in de WSW-bedrijven of -detachering. Dat doet pijn. Met een beperking is het lang niet altijd makkelijk om er volledig bij te horen in de maatschappij. Via werk wordt dat een stuk makkelijker. Ik ga er weer volop achteraan.

Twitter

Ja, ook ik twitter nu. Je kunt mij volgen op www.twitter.com/pierreheijnen.

Sportbank

De sportieve opening van het parlementaire jaar was weer grandioos. Nu gevoetbald en gehockeyd met collega-politici en sportbobo’s tegen Haagse allochtone meiden en vrouwen van Lady’s Gym. Daarna debat. Opvallend: SP’er Jasper van Dijk sprak zich luid en duidelijk uit vóór gescheiden zwemmen, terwijl ik me meen te herinneren dat de Haagse SP de VVD aan een meerderheid heeft geholpen tegen gescheiden zwemmen. Ik moet er trouwens niet aan denken gemengd te moeten voetballen, maar dat mag gelukkig nog wel gescheiden van Sander Dekker.

Wethoudersdag

Circa tachtig PvdA-wethouders op bezoek in de Kamer. Intensieve gedachtewisseling over de bezuinigingen en het te verwachten rijksbeleid.

Burgerschapsvorming

Binnenkort op bezoek bij twee Haagse scholen op onderzoek naar de wijze waarop aandacht wordt besteed aan burgerschapsvorming. Kijken wat Sterretje en z’n maten van Oh Oh Cherso op school hebben geleerd. Dat zijn trouwens minder typische Hagenezen, als wel typische jongeren op vakantie!!

VBM Businessclub

Na de uitermate geslaagde bijeenkomst op het Ondernemersplein, de volgende alweer voorbereid: 21 oktober bij de Haeghe Groep, wat ons betreft samen met ZKD-ondernemers.

Bezuinigingen

De PvdA-fractie in de Haagse raad wens ik heel veel wijsheid toe bij de beoordeling van de bezuinigingsvoorstellen. Ik zal niet ingaan op verzoeken om steun te verlenen aan acties zoals voor de Haagse Hopjes en de Mussen of aan welke actie dan ook. Dat vind ik als voorganger van de huidige wethouders en gemeenteraadsleden niet chique.

Bibliotheek Bomenbuurt

Wel bijzonder dat in het licht van de bezuinigingen op vrijdag 17 september het nieuwe filiaal van de bibliotheek Bomenbuurt wordt geopend.