Binnenhofblog 31

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op maandag 13 september 2010.

Over onder meer de post, de HTM, rechts aan de macht en Rijk Zwaan.

Van voor naar achter, van links naar rechts…

Een populair lied, vooral in het Thialf-stadion bij schaatswedstrijden. Op het Binnenhof gaat het tegenwoordig ook zo. Nu gaat rechts weer verder. Hoe de verschillen tussen PVV en CDA/VVD over de bezuinigingen overbrugd moeten worden, is mij een raadsel. Zeker is dat ze het nooit eens kunnen worden over ‘Europese’ onderwerpen als Turkije, de begroting, een Europees asielbeleid, Iran, garantstelling zwakke Europese lidstaten en de institutionele onderwerpen. En dan moeten wij als PvdA het kabinet uit de brand helpen? Ook als het de bezuinigingen vooral laat neerslaan bij lage en middeninkomens? Ook als dankzij de PVV-steun voor dit kabinet Nederlandse moslims (waarvan velen hier geboren en getogen) zich bedreigd voelen? Dat worden geen gemakkelijke afwegingen.

Post

Vroeger kwam er meestal in de ochtend één postbode langs en kreeg je de post op tijd. Tegenwoordig komen er meer postbestellers, op de vreemdste tijdstippen en verdwijnt post of blijft het weken liggen. Het zal maar gaan om overlijdensberichten van verwanten of vrienden of over belangrijke zakelijke post van overheidsinstanties waartegen binnen een bepaalde tijd beroep en bezwaar mogelijk is. Vorig jaar stelde ik er al vragen over naar aanleiding van de problemen in het Haagse Transvaal. Het was een ‘toevallige samenloop van omstandigheden’. Het was een ‘incident’. Zo antwoordde het kabinet. Inmiddels blijkt dat de postbezorging in veel wijken in de steden ernstig tekortschiet. Tijd voor aanvullende vragen. Marktwerking toch niet zo’n goed idee?

HTM

Voor het openbaar vervoer kunnen we het gevaar nog keren. Dankzij onder meer de PvdA en de PVV hoefden de grote steden tot nu toe het busvervoer niet verplicht aan te besteden. Zij konden ‘hun’ GVB, RET en HTM gewoon de opdracht blijven verstrekken. Nu de PVV gaat meeregeren, houd ik mijn hart vast. Laat de PVV de HTM’ers in de steek en gaat ze mee met CDA en VVD en hun wens tot verplichte aanbesteding? Lekker voor al die chauffeurs die PVV hebben gestemd! En lekker voor alle Hagenezen die belang hechten aan op elkaar afgestemd openbaar vervoer per tram en bus, aan een goede samenwerking tussen de gemeentelijke straatopbrekers en de HTM, aan de investeringen van de HTM in veiligheid, allemaal zaken die na aanbesteding aan een ander (buitenlands) bedrijf niet vanzelfsprekend meer zijn.

Rechts aan de macht

De nieuwe verhoudingen zijn in de eerste week na het reces meteen duidelijk. Een beslissing over het korten van subsidies aan politieke partijen wordt uitgesteld (verdeeldheid tussen PVV en CDA/VVD). Uitstel geldt ook voor een wet die verruimde kwijtschelding van gemeentelijke lasten regelt. Over de herindelingswetten wil men geen klare wijn schenken, terwijl de verkiezingen eraan komen, de PVV wil de ‘lobbyist’ Brenninkmeijer niet ontvangen en de VVD gedoogt deze diskwalificatie van de Nationale Ombudsman. En last but not least wordt het kabinet per motie verzocht om onderscheid te maken tussen Nederlanders op basis van geboorteplaats (Antillianen terugsturen). Zo word ik als tot besturen geneigd politicus vanzelf opposant.

Rijk Zwaan

Rijk Zwaan is een groot tuinbouwbedrijf (zaadveredeling) in De Lier met honderden werknemers. Rijk Zwaan is uitgeroepen tot het meest werknemersvriendelijke bedrijf in Nederland. Mijn eigen zwager werkt daar ook zeer tot z’n tevredenheid. Het kan dus wel, zelfs voor een multinational die in internationale concurrentie moet opereren! Tijd voor een werkbezoek.

Koninklijke Schouwburg

Deze week een bezwaarschrift tegen de subsidiekorting de deur uitgedaan. Vreemde gewaarwording om dat als voormalig wethouder te doen.

Een druk weekje achter de rug

Ondernemersplein, VBM-bijeenkomst, Reuring-café, Richard Krajicek Foundation, G-32 Ontbijt. We zijn weer begonnen.

En een druk weekje voor de boeg

DIAD, ledenvergadering PvdA, Sportbank, MKB-Beachborrel, wethoudersmiddag, gesprek bedreiging burgemeester en wethouders, opening bieb Bomenbuurt, Straten-Generaal. Ziehier een kleine greep uit het programma van deze week.