Orde op Zaken!

Met dank overgenomen van T. (Tamara) van Ark i, gepubliceerd op donderdag 3 juni 2010.

Veel mensen spreken op dit moment hun vertrouwen uit in de VVD vanwege de oplossingen die we hebben om de economie weer op koers te krijgen. We stellen een totaalpakket aan maatregelen voor waarbij enerzijds bezuinigingen worden gerealiseerd en anderzijds lastenverlichting leidt tot meer ruimte voor mensen om aan de slag te gaan. Nu is het moment om de juiste maatregelen te nemen. Dat is belangrijk omdat we allemaal willen dat onze kinderen het beter krijgen dan wij. Niet alleen met geld en spullen, maar zeker ook als het gaat om kansen en mogelijkheden om mee te doen. Daarom kiest de VVD voor een sterk pakket maatregelen voor de economie en de veiligheid. We zijn bijvoorbeeld heel duidelijk over de hypotheekrenteaftrek: die blijft zoals die is! Immers, je kunt pas wat aftrekken als je het moet betalen, dus de hypotheekrente aftrek is een belastingverlaging en zeker geen subsidie zoals sommige partijen zeggen.

Als het gaat om zorg en sociale zekerheid, wordt de VVD vaak verweten dat we daar in snijden. De VVD heeft een heel helder standpunt bij deze beleidsterreinen. We zijn er voor wie het nodig heeft én we helpen mensen om weer op eigen kracht vooruit te kunnen. Twee voorbeelden waar ik me graag hard voor wil maken:

Zorg: Laten we nu eens stoppen om vanuit organisaties te redeneren en gaan denken vanuit de mensen om wie het gaat!

De zorg voor chronisch zieken en mensen met een beperking blijft geborgd bij de VVD. Je zult maar een slecht lot uit de loterij van het leven trekken. Ook ouderen kunnen te maken krijgen met beperkingen. Ik vind dat je ziekte niet bepalend hoeft te zijn voor hoe je leeft, waar je leeft en met wie je je leven deelt. Mensen moeten zoveel mogelijk volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Op dit moment worden mensen met een beperking met zoveel regelingen geconfronteerd dat ze vaak de bomen het bos niet meer zien. De zorgverzekering, de AWBZ, de WMO, het CIZ, het CAK... Hoe vaak bent u al van het kastje naar de muur gestuurd? Het doel is om de zorg bij de mensen te houden die het nodig hebben. Er kan echt een hoop bureaucratie weg. De VVD blijft sinds de invoering door Erica Terpstra een groot pleitbezorger van het Persoonsgebonden Budget. Voor de mensen die de gevolgen van het eigen risico niet kunnen dragen, behouden we de zorgtoeslag en verhogen we het budget van de bijzondere bijstand.

Werk en Inkomen: de warmte van een baan boven de kilte van een uitkering

Teveel jongeren raken verstrikt in een uitkeringstraject. Daarom koppelen we diverse oude wetten tot een nieuwe wet om iedere jongere een bijdrage aan de samenleving te laten geven. Elke week stromen er 60 jongeren de Wahjong in: 2 schoolklassen vol! Deze jongeren krijgen een uitkering van 70% van het minimumloon. Hun eerste salarisverhoging is te voorzien als ze de AOW in gaan; want eenmaal in de Wahjong is het lastig om er uit te komen. Het leven van deze jongeren kan zoveel beter worden als we kijken naar wat ze wel kunnen in plaats van wat ze niet kunnen.

Veel mensen die in de bijstand zitten, komen er maar moeizaam uit. Voor een groot deel omdat het moeilijk is je te ontworstelen aan alle regelingen waar je inzit die je in je inkomen ondersteunen. Maar als je gaat werken en je gaat er tientjes per maand op achteruit, klopt er iets niet in ons systeem. Werken is méér dan geld, het betekent ook dat je collega's hebt en jezelf ontwikkelt. Een bijdrage bent voor de samenleving. En omdat de VVD een stevige economische visie heeft, komen er gelukkig veel banen bij.

Senioren kunnen zelf niet veel meer doen om hun inkomen aan te vullen; daarom maakt de VVD de AOW waardevast en schaffen we de Bosbelasting af.

Economisch én sociaal verantwoord

Kortom, de VVD staat voor keuzevrijheid en keuzemogelijkheid. Het is bijna 9 juni 2010, de datum waarop we kunnen kiezen hoe de politieke verhoudingen de komende jaren zullen zijn. Heel graag wil ik in de Tweede Kamer mijn steentje bijdragen om de toekomst van Nederland mede te vormen. Door mensen centraal te zetten, door kritisch te blijven kijken naar hoe wetten en regels uitpakken, door te luisteren naar mensen en met u in gesprek te blijven. Dit alles vanuit de gedachte dat mensen die de ruimte krijgen, durven dromen en willen werken om hun dromen uit te laten komen.