Het perspectief voor Zuidplas

Met dank overgenomen van T. (Tamara) van Ark i, gepubliceerd op woensdag 16 juni 2010.

Het beste van drie werelden: - lage lasten: belastingtarieven omlaag - prioriteiten collegeprogramma: behoud en versterking van voorzieningen - bezuinigingen door efficiencywinst fusie

De perspectievennota is het eerste deel van de planning en control cyclus voor het komende jaar. Op 29 juni wordt deze met algemene beschouwingen behandeld in de Raadsvergadering van Zuidplas. We krijgen inzicht in de financiele mogelijkheden en onmogelijkheden van de nieuwe gemeente. Het is een kadernota, dus we schetsen hiermee de buitenkant van de begroting. Alles wordt per jaar verder uitgewerkt in de programmabegroting.

In maart is de begroting, het technische startpunt van de gemeente, gepresenteerd. Hierin waren de drie begrotingen van de voormalige gemeenten opgenomen. Voor de perspectievennota hebben we ook het Collegeprogramma en nieuw beleid toegevoegd. In deze pespectievennota is de fusie financieel verwerkt. De kosten van de fusie bedroegen zo’n 1,2 miljoen euro. Om dit te dekken hebben we 20 fte bevroren. Het argument dat de fusie kosten met zich mee brengt is hiermee niet meer van toepassing. Voor 2011 betekent dat dus dat de OZB op het laagste niveau wordt bepaald. De gemeente

In meerjarenperspectief buigen we 7,5 miljoen euro structureel om. Dat doen we aan de hand van een realistisch, doch weinig optimistisch scenario van de donkere wolken die boven het gemeentefonds hangen vanwege de economische crisis. Voor 2011 zijn deze bezuinigingen van 2 miljoen euro zoveel mogelijk gespecificeerd. Daarmee kunnen ze verwerkt worden bij de opstelling van de begroting 2011 die in november door de raad wordt vastgesteld. Voor de jaren erna gaan we een concrete invulling doen in samenspraak met de raad. In deze perspectievennota treft u de richting aan. Algemene lastenverzwaringen voor onze inwoners willen we zoveel mogelijk voorkomen. Specifieke producten en diensten (afvalinzameling, riolering en leges bijvoorbeeld) moeten kostendekkend zijn. We gaan er ook van uit dat rijksbezuiningen in doeluitkeringen 1 op 1 worden doorvertaald in de gemeentelijke begroting.

Van de toezichthouder en de wet moet Zuidplas vanaf 2013 voldoen aan de eis van een structureel sluitende begroting. Hier voldoen we aan. De nota laat zien dat we in 2013 een positief saldo hebben van ca. 1.3 miljoen. Dat is ook nodig want vanaf 2014 zien we weer een aantal grote investeringen op ons pad komen. De tijdelijke tekorten op de begrotingen 2011 en 2012 zullen worden gedekt uit de Algemene Reserve, die hiervoor ook is bedoeld. De reserve is op dit moment 29,8 miljoen en zal daardoor afnemen tot 26,4 miljoen. Wij achten die voldoende om toekomstige grote tegenvallers op te kunnen vangen. Daarnaast zullen eventuele overschotten van de jaarrekeningen aan deze reserve worden toegevoegd. De totale reservepositie van de gemeente Zuidplas is dermate dat het schrappen van niet noodzakelijke reserves en voorzieningen een belangrijk onderdeel vormt van het meerjarig ombuigingsprogramma.

Hiermee is de perspectievennota een weergave die betiteld kan worden als het beste van 3 werelden, waarbij dit uitgelegd kan worden als de drie voormalige gemeenten maar zeker ook de drie pijlers van het program:

  • lage lasten: belastingtarieven omlaag
  • prioriteiten collegeprogramma: behoud en versterking van voorzieningen
  • bezuinigingen door efficiencywinst fusie