Tijd om me te verdiepen

Met dank overgenomen van W. (Wassila) Hachchi i, gepubliceerd op donderdag 15 juli 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Wassila Hachchi

Ik ga het reces vooral gebruiken om me in te werken. De eerste paar weken waren vrij hectisch. Na de campagne gingen we meteen door. Donderdag 17 juni was mijn beëdiging en moest ik meteen aan de bak. Plenaire debatten, algemene overleggen en wetgevingsoverleggen. Direct in het diepe. Dat was ook het advies van fractiegenoten: ‘meteen aan de slag, dan leer je het vanzelf.

In de vingers

Wat dat betreft komt het reces op het goede moment. Ik heb ruim 2 weken mee kunnen draaien in het vergaderproces. Voldoende tijd om de procedures in de vingers te krijgen. Maar het was ook erg druk. Alles ging vrij snel. Wanneer heb ik welk debat? Waar moet ik zijn? Hoeveel spreektijd heb ik? Onze fractiemedewerkers hebben overuren gedraaid om ons de weg te wijzen en ook collega-Kamerleden hielpen me.

Verdiepen

Het reces is een goede periode om rust te pakken. Om straks weer vol aan de bak te kunnen. Nu heb ik tijd om me te verdiepen. Inhoudelijk, door me in te lezen in Kamerstukken en achtergrondinformatie, maar ook om op werkbezoek te gaan. Als woordvoerder Defensie ben ik bijvoorbeeld bezig met de veteranenwet. Dat is niet alleen inlezen, maar ook de veteranen zelf spreken.

Thuisvoelen

Volgende week ga ik bijvoorbeeld op bezoek bij een veteranenhuis. Daarnaast nodig ik deskundigen uit voor een gesprek hier in de Tweede Kamer. Ik ga dus veel op pad, maar ik werk ook regelmatig in het Tweede Kamergebouw. Ik moet natuurlijk mijn werkomgeving ook beter leren kennen en me hier thuis gaan voelen.

Indelen

Het voordeel van een reces is dat ik zelf mijn tijd kan indelen. Tijdens vergaderweken zit er meer druk op. Je tijd wordt grotendeels bepaald door de vergaderagenda. Je moet debatten voorbereiden, spreekteksten opstellen. Het reces geeft meer ruimte. Er is nog steeds veel te doen, maar je kunt zelf je tijd beter indelen.

Uitnodigingen

Tijdens het reces blijft de post binnenkomen. Als je een dag je post niet ophaalt, zit je meteen met een enorme stapel. Ik krijg bijvoorbeeld veel uitnodigingen, waarbij ik goed moet kijken waar ik wel of niet naar toe moet of wil. Zondag 11 juli was ik bijvoorbeeld bij de Srebrenica-herdenking op het Plein in Den Haag.

Vakantie

Een vakantie heb ik niet echt gepland. Het thuisfront vond dit prima: ‘concentreer jij je maar op je nieuwe job’. Als het lekker weer is, ga ik misschien nog wel een dagje naar het strand. En ik houd van varen, dus misschien gaan we nog een weekje naar Friesland.