Voor een flexibele AOW!

Met dank overgenomen van L.G.J. (Linda) Voortman i, gepubliceerd op dinsdag 17 november 2009.

De afgelopen weken ben ik regelmatig vroeg uit de veren geweest: kantinebezoeken (ochtendploegen in de schoonmaak), flyeren bij stations, actievoeren, naar het kamerdebat over de AOW en soms nog laat aan het werk: nog meer kantinebezoeken (nachtploegen), bellen met leden, etc. Alles gericht op het promoten van de FNV-plannen voor een flexibele AOW, een plan dat niet alleen door de jongeren gedragen wordt, keuzevrijheid biedt en de zware beroepen spaart. Allemaal punten waar het gedrocht dat het kabinet bedacht heeft aan voorbij gaat.

Een veelgehoord misverstand is dat het allemaal al in kannen en kruiken zou zijn. De coalitie houdt elkaar op dit moment nog vast, maar ik verwacht van de oppositiepartijen dat ze nog hun best zullen doen het plan ofwel over de gemeenteraadsverkiezingen heen te tillen ofwel het plan om te gooien. Daar is zeker nog ruimte voor: het kabinetsplan is nog niet doorgerekend, de Raad van State heeft nog geen oordeel geveld over het wetsvoorstel (dat is er immers nog niet) en het kabinet komt nog met een nadere toelichting op het begrip zware beroepen. Kortom, wie tegen het kabinetsplan is moet NU in actie komen: doe mee aan de acties op 21 november. Zie www.fnv.nl/crisistelijf.

Zelf zal ik die dag een enorme omweg maken. Waarschijnlijk begin ik vanuit Utrecht in Broek op Langedijk, bij de fabriek van Smiths om daarna met een grote bus met kaderleden door te rijden naar Amsterdam, alwaar 'mijn' Schiphol-schoonmakers op zullen stappen. Een Snack-en-Schoonmaakbus dus, vol met mensen die niet tot tot hun 67ste willen, maar vooral ook niet kunnen doorwerken!

Voor hun ben ik nu ook met name in actie. Als ik naar mezelf kijk op dit moment denk ik dat ik ook best tot mijn 67ste door kan werken. Ik heb weliswaar een stressvolle baan, maar ook een die erg leuk is en me ook veel energie geeft. Bovendien ben ik nog niet zo lang bezig. Terwijl mijn kaderleden bij Smiths vaak al begonnen zijn op hun 15de. Voor veel van mijn leden in de schoonmaak geldt dat ze fysiek zwaar werk doen. Als het kabinet haar zin krijgt kunnen deze mensen alleen op hun 65ste stoppen als ze bereid zijn voor de rest van hun leven genoeg te nemen met een 13% lagere AOW-uitkering (de 'keuze' van eerder stoppen kost nl. in het voorstel van de coalitie van PvdA, CU en CDA 6,5% per jaar voor mensen in laagbetaalde banen). Tel daarbij op dat de AOW voor deze groep een belangrijk deel van het inkomen na het arbeidzame leven behelst en het overgrote deel van de mensen al gekort worden omdat het meeste schoonmakers in mijn regio niet vanaf hun 15de in Nederland gewoond hebben en je kunt zo nagaan dat van een 'keuze' om eerder te stoppen dan geen sprake is.

Ook als je dus hoogopgeleid en jong bent is er alle reden om je te verzetten tegen het plan van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen. Als niet voor jezelf, dan uit solidariteit met anderen. Komt dus allen op 21 november naar een van de actielokaties!