Binnenhofblog 30

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op woensdag 1 september 2010.

Over onder meer het CDA-fractieberaad over de formatie, Jan Schinkelshoek, de Haagse Onderwijsprijs en Beatstad.

Zwartepieten

In afwachting van de uitkomst van het CDA-fractieberaad. Trekken ze de stekker uit de formatie VVD/PVV/CDA? En zal het CDA daarvoor worden beloond of krijgt het de zwartepiet en spint Wilders er electoraal garen bij? Welke eisen gaat men aan Wilders stellen om hem te doen opstappen, zodat hij de zwartepiet krijgt en zich geen slachtofferrol kan aanmeten? Hoe het ook zij, als deze coalitie alsnog wel lukt, kan het nooit wat worden. Zelfs geen verstandshuwelijk. Een zich voortslepende permanente vechtscheiding is het maximaal haalbare.

Schinkelshoek

Jan Schinkelshoek en ik hebben de afgelopen jaren geprobeerd binnen onze portefeuilles (binnenlands bestuur) Balkenende/Bos tot een succes te maken. Uiteindelijk bleek dat niet mogelijk. Maar dat heeft niet aan ons gelegen. Het blijkt dat je makkelijker tot resultaten komt met politieke tegenstanders als je iets met ze deelt, in ons geval onze liefde voor Den Haag. Ik betreur het zeer niet meer als collega met hem te kunnen samenwerken. Ik weet hoezeer hij heeft geworsteld met de vraag of het CDA het avontuur van het rechtse kabinet moest aangaan. De politiek laat zich van zijn lelijkste kant zien als een mogelijke baan bij het Huis van de Democratie als verklaring wordt gesuggereerd voor zijn opstappen.

Brabant

Op bezoek bij de Commissaris der Koningin van de prachtige provincie Noord-Brabant. Prima overleg met de heer Van der Donk. Maar wat straalt zo’n provinciehuis toch een luxe, overdaad, macht uit. Sommige lijken wel overheidspaleizen uit het voormalige Oostblok. Je zou bijna denken dat het zwaartepunt in het openbaar bestuur bij de provincies lag.

AOW en grensarbeiders

Samen met Roos Vermeij de problemen aan de orde gesteld van grensarbeiders en -ondernemers die moeite hebben hun AOW-rechten te vereffenen: waar woonde men, betaalde men belastingen en premies? Is dat goed bijgehouden? Bij wie ligt de bewijslast? Zie de rubriek Kamerstukken.

Fractiedagen

Vanaf donderdag 2 september bereiden we ons als fractie voor op het nieuwe politieke seizoen. Ik ben benieuwd hoe chaotisch deze zullen verlopen, gezien de ontwikkelingen op het Binnenhof.

Onderwijsprijs

Ook op 2 september de uitreiking van de Haagse Onderwijsprijs. De genomineerden zijn Helpende Zorg en Welzijn ROC Mondriaan, de VSO de Piramide en basisschool Toermalijn, alle drie met een prachtig project. Heerlijk om als jurylid te hebben mogen optreden. Ik mag niets verklappen. De betrokkenheid van deze docenten bij hun leerlingen is hartverwarmend en bemoedigend.

Beatstad

Trots, niet alleen vanwege de kwaliteit van Di-rect en Anouk, maar ook vanwege de kwaliteit van de organisatie. Ondanks de overstroming van het Malieveld, de extra kaarten, de regen en het onweer tijdens Beatstad een voortreffelijke avond met een prima sfeer. In Den Haag kunnen we wel een evenement organiseren.

Gevangenpoort

Doen ze er in andere steden (020) weleens wat langer open om een museum binnen de gegeven tijd te renoveren, in Den Haag draaien we onze hand er niet voor om. De Gevangenpoort heropent haar deuren. Wat mij betreft een verplicht onderdeel van de Haagse canon voor iedere scholier.