Het CDA en de PVV

Met dank overgenomen van J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, gepubliceerd op maandag 30 augustus 2010, column.

Onze partij zal nooit een coalitie aangaan met een partij die systematisch mensen wegzet vanwege de religie die ze aanhangen. De partij van Wilders beschouwt de islam echter niet als een religie, maar als een politieke ideologie. Daarin ligt voor hen de rechtvaardiging voor discriminatie, het maken van ongeoorloofd onderscheid als het om moslims gaat. Maar ook het hebben van een politieke overtuiging is volgens artikel één van onze Grondwet geen grond voor ongelijke behandeling.

Het systematisch beledigen, honen, jennen en discrimineren van een bepaalde groep mensen staat haaks op de menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit die de SP nastreeft. Daarom hebben wij al vóór de verkiezingen een coalitie met de PVV uitgesloten. Zo niet de VVD (de baarmoeder van de PVV)…en het CDA.

Nadat Paars Plus onmogelijk bleek, kwam voor Rutte en Verhagen de ultrarechtse samenwerking met de PVV in beeld. Plots kwam het CDA met het argument dat de grote winnaar van de verkiezingen, de PVV, kost wat kost in de regering moest worden opgenomen. Dat hoorde we eerder ook al toen de LPF vijfentwintig zetels behaalde. Jammer dat wij in 2006 een dergelijk geluid uit de christendemocratische hoek niet mochten vernemen…

Het CDA, de grote verliezer van de verkiezingen, heeft bij herhaling beweerd dat er geen alternatief zou zijn voor deze pikzwarte coalitie. Onzin, en dat weet Verhagen zelf natuurlijk ook. De zogenaamde Roemervariant, een centrumlinkse coalitie van PvdA, CDA, SP en GL, is niet eens onderzocht, terwijl zij in tegenstelling tot de extreemrechtse variant kan rekenen op een meerderheid in de Tweede én Eerste Kamer, en op veel meer draagvlak in de samenleving.

Op het moment dat ik dit schrijf vertelt oud-minister Veerman bij Nova waarom hij met zestig andere CDA-leden Verhagen heeft opgeroepen op principiële gronden te stoppen met de onderhandelingen met de PVV. De dagen daarvoor hebben een rij andere prominente partijgenoten de CDA-leider al hetzelfde gevraagd. Er dreigt een scheuring in de partij, en het is op dit ogenblik dan ook onmogelijk in te schatten hoe het verder zal gaan, en of we daadwerkelijk zullen worden opgezadeld met het meest rechtse kabinet ooit. Mocht het PVV-kabinet er komen dat zal dat onze maximale waakzaamheid en weerbaarheid vergen.

PS: Tijdens mijn vakantie in Spanje heb ik een boek gelezen van Sebastian Haffner, getiteld ‘Het verhaal van Duitser, 1914 - 1933’ (Rainbow Pockets, 2009). Van harte aanbevolen.