27 augustus 2010

Met dank overgenomen van E. (Esther) Ouwehand i, gepubliceerd op vrijdag 27 augustus 2010.

Goede vakantie gehad allemaal? Ik geloof dat ik deze zomer m'n weblog een beetje verwaarloosd heb ;-)  

Niet stilgezeten uiteraard. Het reces is een fijne tijd om, naast wat rust en vakantie, werkbezoeken af te leggen en in rapporten te duiken -dingen waar je tijdens drukke vergaderweken niet zo snel aan toe komt.

Zo ben ik druk met de initiatiefnota voor verbetering van het beleid rond gezelschapsdieren. Hard nodig, daar kunnen asiels en opvangcentra over meepraten. Impulsaankopen worden eerder aangemoedigd dan afgeremd. Gemeenten nemen hooguit voor honden en katten een (kleine) verantwoordelijkheid, voor andere dieren is vrijwel nooit iets geregeld. De overheid heeft zelfs geen idee hoeveel opvangcentra zich ontfermen over gedumpte dieren, en hoeveel dieren zij jaarlijks opvangen.

Nou, dan maken wij onze eigen inventarisatie wel! Vanaf hier nogmaals veel dank aan onze werkgroepen die de regionaal de situatie in kaart hebben gebracht! Binnenkort meer nieuws...

In de paardenwereld blijft intussen de discussie over trainingsmethoden voortwoekeren. Centrale rol daarbij is weggelegd voor de "Hyperflexie", oftewel de "Rollkür", waarbij de kin van het paard op zijn borst getrokken wordt zodat zijn hals helemaal rond gebogen is. Pure dierenmishandeling, zo staat inmiddels vast: ademhalingsproblemen, hoge druk op de halswervels en niet te vergeten grote stress. De vraag is nu of "Laag, Diep en Rond", waarmee de Nederlandse dressuurtop traint, wel wezenlijk van de Rollkür verschilt.

Tik op YouTube één van deze termen in, en je vindt een hele rits filmpjes waar je niet vrolijk van wordt. Zoals deze:

Er is in binnen- en buitenland heel veel kritiek op de manier waarop ons nationale dressuurteam op dit gebied met haar paarden traint. En nu sleept Anky van Grunsven een Vlaamse journaliste voor de rechter die hier kritisch over schrijft. Opvallend hoe Anky en haar man, trainer en bondscoach Sjef Janssen, steeds als door een wesp gestoken reageren wanneer de trainingsmethoden aan de orde komen. Janssen zou de journaliste zelfs in verschillende e-mails hebben uitgescholden en bedreigd.

Hoe dan ook, ik heb (opnieuw) Kamervragen gesteld.  Ik vind dat er kritisch gekeken moet worden naar de manier waarop paarden worden bereden en gedresseerd, want daar gaat echt heel veel mis. En als er twijfel is, of een bepaalde methode nou wel of niet diervriendelijk is, is de keuze toch duidelijk? Je geeft het voordeel van de twijfel altijd aan het levende wezen dat in het geding is. Niet aan een trainingsmethode.