Binnenhofblog 28

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op zondag 22 augustus 2010.

Over onder meer een spannende week voor het kabinet van VVD/PVV/CDA, het Zwitserlevengevoel, de Leidse introductiedagen en de Gevangenpoort.

Spannende week

Is dit al de week van de waarheid voor het kabinet van VVD/PVV/CDA? Of onderhandelen ze nog een weekje door? Van de gezichten van onze VVD- en CDA-collega’s valt niet veel af te lezen, maar echt ontspannen ogen ze ook niet. Dat blijft zo denk ik, ook als ze wel samen een kabinet gaan vormen. Zo’n kabinet komt nooit in rustig vaarwater en dat heeft niet alleen te maken met de moeilijke keuzes waarvoor men zich geplaatst ziet.

Het Zwitserlevengevoel

De pensioenen blijken niet zo goudgerand als we eerder dachten. Juist dan past het de regering om zorgvuldig te communiceren. Donner is daarin tekort geschoten. Maar ook collega Uhlenbelt van de SP treft blaam. Want zinnen als ‘je moet mensen aan de vooravond van hun dood niet korten’ slaan nergens op. Het overgrote deel van de gepensioneerden staat gelukkig niet aan de vooravond van hun dood. En degenen voor wie dit wel geldt, zal een pensioenkorting een zorg zijn. Kortom, misplaatste SP-demagogie die de mensen bang maakt. Daarbij komt dat je niet én de financiële sector kunt beteugelen én tegelijkertijd uit kunt blijven gaan van veel te hoge rendementen op (pensioen)kapitaal.

Bijleveldgeld

Bijleveld zou Vogelaargeld niet meer willen besteden in de krachtwijken, maar in de krimpgebieden. Ik twijfel of ze het zo gezegd heeft. En ik moet nog zien of er überhaupt nog geld is voor krachtwijken of krimpgebieden. Overigens heeft het vorige kabinet de krimpgemeenten al extra geld toegekend vanuit het gemeentefonds.

Herindeling

Een van de nadelen van het uitblijven van een nieuw kabinet is de voortdurende onzekerheid voor gemeenten die wachten op een uitspraak over de herindeling. Het gaat om Bergen, Gennip, Mook & Middelaar, Muiden, Bussum, Naarden, Weesp, Renswoude en nog een aantal gemeenten. Op 24 november zijn er verkiezingen in de oorspronkelijke gemeenten. Het zou goed zijn als een nieuw kabinet en de Kamer vóór die tijd helderheid bieden over de voorliggende herindelingswetten.

Suriname

De band tussen de bevolking van Suriname en Nederland gaat nooit verloren, wie er ook in deze landen aan de macht zijn. Het zou goed zijn als de samenwerking (humanitair, cultureel, economisch) tussen burgers, instellingen en bedrijven volop in stand blijft en de beide regeringen, ondanks de problemen, dat ook volop mogelijk blijven maken. Anders doen ze hun bevolkingen ernstig tekort. Intussen is er volop verwarring, de stoere taal van Verhagen, de diplomatieke taal van onze ambassadeur, de voorbarige taal van Welten, de voorzichtige taal van Ernst Hirsch Ballin (wil de echte minister van Buitenlandse Zaken opstaan?). Het zou goed zijn als de Kamer nu eens verstandig is en eerst de ontwikkelingen rustig afwacht.

Leidse introductiedagen

Een paar uurtjes bezocht. Wat opvalt is de grote onbevangenheid en openheid van de aankomende studenten, ook voor boodschappen van politieke partijen. Wat ook opvalt is dat er bijna geen allochtone student deel uitmaakt van het duizendkoppige gezelschap. Zijn die allemaal in Rotterdam en Amsterdam? Hebben we nu ook al ‘zwarte’en ‘witte’ universiteiten?

Haagse Hopjes

De Haagse Hopjes dreigen het slachtoffer te worden van de komende bezuinigingen. Ik mag toch hopen dat de Haagse Hopjes blijven. Zoveel kinderen die zoveel plezier beleven aan de speelgoeduitleen en het toezicht op de pleinen in Transvaal.

Gevangenpoort

Op 1 september is het zover. Na een ingrijpende renovatie gaat de Gevangenpoort/Galerij Prins Willem V weer open. Een mooie gelegenheid om eens te breken met de traditie dat Hagenaars zelf daar niet komen.

ADO Den Haag

Een van de beste wedstrijden van de afgelopen jaren gezien in het Kyocerastadion. Zonde van de punten. Maar we maken stapjes. Want de bijna tienduizend bezoekers tijdens de eerste wedstrijd van dit seizoen zijn er bijna duizend meer dan vorig jaar bij de eerste wedstrijd.