Het laatste oordeel

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op zondag 22 augustus 2010, column.

“We’ve got him,” moeten ze bij dagblad Trouw gedacht hebben. De eerste ‘dissident’ dient zich aan. Het is aan hem (m/v) en aan de leden van het CDA om binnenkort te oordelen over een rechts kabinet. Een lastig oordeel voor veel CDA’ers. Vooral voor hen die waarde hechten aan kunst en cultuur en die de bescherming van de vrijheid van geest willen garanderen.

Zelf was ik vandaag in de Grote Kerk in Alkmaar, waar de laatste hand wordt gelegd aan de restauratie van de gewelfschilderingen. Sinds 1518 siert dit kunstwerk het plafond van de kerk met als hoogtepunt een fantastische schildering van het Laatste Oordeel. Daarin weegt de aartsengel Michaël de zielen van de overledenen en wijst hen door naar het paradijs of de hel.

Zonder ondersteuning van de overheid kunnen we culturele en kunstzinnige projecten als in Alkmaar direct opdoeken. Veel mensen houden hun hart vast met welke bezuinigingen een aanstaand kabinet van VVD, PVV en CDA gaat komen. Met hen vrees ik het ergste: Want wie monumenten, musea en de kunsten verwaarloost, houdt een kaal en zielloos land over.

Ons cultureel erfgoed is meer dan een stoffige herinnering aan vervlogen tijden. Het is een spiegel van de tijd die ons herinnert aan het verleden en ons behoedt om gemaakte fouten te herhalen. De schilderingen in Alkmaar stammen uit een tijd van godsdiensttwisten en vervolging. Een herinnering aan een tijd waarin vrijheid van geest nog lang niet vanzelfsprekend was. Op zulke herinneringen moeten we zuinig zijn. Niet alleen om de kunstzinnige waarde te behouden maar ook omdat het cultureel geheugen onze geest blijft slijpen.

Ik ben blij dat andersdenkende CDA’ers zich roeren en dat een dissident zich heeft gemeld. Ik popel om deze CDA’ers het concept voor Centrumlinks voor te leggen. Een alternatief voor de culturele kaalslag van rechts en een garantie op de vrijheid van geest. Het Laatste Oordeel over een rechts kabinet is uiteindelijk aan de leden van het CDA.

Ps. De restauratie van de Grote Kerk in Alkmaar is bijna klaar. Binnenkort verdwijnen de steigers en daarmee de mogelijkheid om dit schitterende werk van dichtbij te zien. Je kunt er nog naar toe. Op monumentendag (11 en 12 september) kun je de steigers nog beklimmen en het Laatste Oordeel van dichtbij bewonderen. Ik kan het van harte aanbevelen.