Binnenhofblog 27

Met dank overgenomen van P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op donderdag 19 augustus 2010.

Over onder meer het kraaiende CDA-oproer, Ernst Hirsch Ballin, Suriname en een boekje over het specifieke karakter van de Haagse humor.

Het CDA-oproer kraait...

Zoals te verwachten viel, spelen Wilders en Verhagen het spel verbaal armpje drukken met verve, beiden om hun achterbannen gerust te stellen. Dat lukt Wilders beter dan Verhagen, want provocaties en enigszins onfatsoenlijk taalgebruik werken bij de CDA-achterban nog sterker dan een rode lap bij een stier. Maar er is nog iets anders dat een rol speelt. Het CDA staat voor een historische keuze. Zij bogen nooit voor links en nooit voor rechts. Maar als zij toetreden tot Rutte/Verhagen/Wilders, kunnen zij überhaupt nooit meer voor rechts buigen, dan zíjn zij zelf rechts! De traditionele oriëntatie op het politieke midden is voorgoed voorbij en dit geldt ook voor de daaruit voortvloeiende machtspositie. Eindelijk komt er een heldere scheiding tussen links en rechts in Nederland. De VVD/PVV aan de ene kant en de PvdA/SP/GL/D66 aan de andere kant varen daar wel bij. Alle gematigde CDA-kiezers die zich christelijk laten inspireren zullen op zoek moeten naar een nieuw politiek onderdak. En dat is au fond de echte aarzeling in het CDA bij deze coalitie, naast natuurlijk de morele verontwaardiging over inhoud en vorm van de PVV.

Maar kan worden bezworen door Ernst…

Als het CDA het politiek belangrijke ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt en als Ernst Hirsch Ballin tot het kabinet wil toetreden en dat ook mag van Wilders, zou dat een belangrijke rol kunnen spelen in het bezweren van het oproer in het CDA. Immers, bij hem is de rechtsstaat en de gematigdheid in goede handen in de ogen van de gemiddelde CDA’er.

Suriname

Moeilijk. Mijn geliefde onder alle landen (Nederland is mijn vaderland) heeft gekozen voor Bouterse als president. Verantwoordelijk voor de decembermoorden en in Nederland veroordeeld voor drugshandel. Hoe gaan we daarmee om? De bevolking van Suriname en Nederland wil niets liever dan op basis van gelijkwaardigheid en verbondenheid met elkaar omgaan, daarvan ben ik overtuigd. Kan dat met Bouterse als president? Volgens mij moet er een manier gevonden worden om inwoners en organisaties van Suriname en Nederland intensief te laten samenwerken. De zakelijke relatie die daarvoor nodig is tussen de Surinaamse en Nederlandse regering moet van beide zijden worden opgebracht, hoe moeilijk dat ook is. Anders doen we burgers van Suriname en Nederland tekort. Deze kunnen eenvoudig niet zonder elkaar.

Binnenhof

Afgelopen week kon je bij ons op Koloniën een kanon afschieten, zo stil was het. Tegelijkertijd waren de collega’s van VVD en CDA in groten getale aanwezig, net als hordes dagjesmensen op het Binnenhof. Af en toe komt er wat uit de formatie, zoals het bericht dat er in ieder geval twee ministeries worden samengevoegd (VROM en V&W, EZ en LNV). Ook gaan de politie en openbare orde naar Justitie en blijft er een mager ministerie van BZK over. De programmaministers verdwijnen. Dat maakt ook het aantal van elf ministers heel plausibel. Hoewel, blijft er een minister voor Ontwikkelingssamenwerking? Dat zou betekenen dat we vier ministers inleveren voor ‘Binnenlandse Zaken’ (VWS, V&W, J&G, WWI) en het op ‘Buitenlandse Zaken’ met drie ministers (BUZA, Def en OS) en de premier erg druk blijft. Verwacht men zoveel problemen in het buitenland door Wilders?

Bevolkingsadministratie

Op de valreep voor het reces ontvingen we de door mij afgedwongen voortgangsrapportage kwaliteit GBA (gemeentelijke bevolkingsadministratie). Het blijkt dat inmiddels bijna alle gemeenten hun wettelijke verplichtingen nu nakomen en intern uitsluitend de GBA gebruiken. Dat geldt nog lang niet voor alle overheidsinstanties. Zo schieten bijvoorbeeld DUO en de SVB nog ernstig tekort. Stom, want juist deze instanties worden geconfronteerd met woonfraude. Daar gaan we binnenkort weer achteraan. Denk dat de GBA in Japan ook meer kwaliteit verdient als je leest hoeveel honderdplussers ‘zoek’ zijn.

Liever Mark dan Mohammed?

Nee, dit gaat niet over Rutte. Dit gaat over het kabinetsstandpunt over de discriminatiemonitors. Het goede nieuws is dat de ervaren rassendiscriminatie in 2009 minder groot is dan in 2005, met name in het onderwijs en de horeca. Het slechte nieuws dat vooral op de arbeidsmarkt sprake is van discriminatie. Dit laatste is ook aangetoond in praktijktests (SCP-rapport ‘Liever Mark dan Mohammed’). Ben benieuwd of het nieuwe kabinet de vele initiatieven van het vorige voortzet.

Homomoe?

De gay parade in Amsterdam en alle publiciteit daaromheen maakt me eerlijk gezegd een beetje homomoe. Op een gegeven moment geloof je het wel. Maar dan word je opeens weer geconfronteerd met een burger die zijn homohuwelijk niet erkend weet in internationale actes die in Nederland moeten worden uitgegeven. Werk aan de winkel. Schriftelijke vragen.

‘Haagse Humor bestaat niet?’

Ik heb meegewerkt aan een aardig boekje over het specifieke karakter van de Haagse humor (www.haagsehumor.nl). Afgelopen week werd het gepresenteerd in een strandtent op Kijkduin. Leuke happening met de bijna voltallige ADO-selectie, de nieuwe trainer John van den Brom, de jarige Mark van der Kallen, optredens van onder meer Bouzy en allemaal gezellige mensen met een groengeel hart.

In mijn bijdrage bewijs ik dat al het goede (en het slechte) zijn oorsprong vindt in Den Haag, niet alleen de Nederlandse rock-'n-roll, maar eigenlijk de hele sixties (Cremer, Van Duyn, Stolk, Van der Louw), alle cabaret en stand-up comedians (Koot & Bie) en alle populistische politiek, Janmaat, Fortuyn, Wilders, waar zouden ze zijn zonder de tegenpartij? Alleen werd buiten Den Haag nooit begrepen dat het allemaal niet serieus was, maar gewoon een beetje gein.

Zwingfestival, Beatstad, ADO-PSV, Uitfestival

De komende drie weken is er weer van alles te beleven in Den Haag.

Hardlopen

Aanstaande maandag in veertien dagen zeven maal getraind! Een record.

Leegstand

Op veel plekken in Den Haag Zuidwest staan nieuwe huizen leeg. Op de plek van mijn oude middelbare school, het Thomas More College aan de Beresteinlaan is van de eengezinshuizen slechts een enkele verkocht. Achter het Heeswijkplein in Moerwijk stikt het ook van de onverkoopbare woningen. Het plein voor het Centraal Station ligt braak: voorlopig nog geen spoor van de M van Koolhaas. Het wordt tijd dat het Haagse gemeentebestuur bepaalt wat wel en niet doorgaat! Andere steden gingen ons voor.