Verdwaald in het Geheugenpaleis

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 8 september 2010
aanwezigen A.G. (Agnes) Wolbert i, G.J. (Gea) Broekema-Procházka, P.A. (Pia) Dijkstra i, D. (Duco) Hoogland i e.a.
organisatie Het portaal

Film en debat over dementie en identeitsverlies

Dementie betekent in het Latijn letterlijk 'ontgeesting', ontdaan van de geest. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Bij ongeveer 110.000 mensen is deze progressieve hersenziekte vastgesteld, maar het aantal mensen dat aan dementie leidt is hoogstwaarschijnlijk twee keer zo groot en door de vergrijzing sterk groeiende.

Verdwaald in het Geheugenpaleis (Lost down Memory Lane) is de eerste documentaire film over leven met dementie door de ogen van mensen met dementie. Om de documentaire te kunnen realiseren werkte documentairemaakster Klara van Es drie jaar lang als vrijwilligster één dag per week in De Bijster, een wooncentrum voor mensen met dementie in Essen, België.

Duco Hoogland, politicoloog, praat met het publiek na over Verdwaald in het Geheugenpaleis en bevraagt speciale gasten over leven met dementie in Nederland. Hoe is de zorg momenteel georganiseerd? Wordt voldoende rekening gehoudenmet de snelle toename van het aantal patiënten? Welke maatregelen zijn nodig om deze toename op te vangen en worden die genomen?

Speciale gasten zijn onder meer documentairemaakster Klara van Es, directeur/bestuurder van Alzheimer Nederland Gea Broekema, Tweede Kamerlid voor de PvdA Agnes Wolbert, Tweede Kamerlid voor D66 Pia Dijkstra en lector psychogeriatrie aan de Haagse Hogeschool en auteur van het boek 'Leven met dementie', Frans Hoogeveen.

Film en debat vinden plaats in Filmhuis Den Haag, op woensdag 8 september 2010. De avond start om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij Filmhuis Den Haag.

Deelname: debat gratis / film €8 (standaardkortingen van toepassing)

Reserveren: via Filmhuis Den Haag 070 365 60 30


1.

Meer over...